Godkjenning av diverse stoffer som tilsetningsstoff i fôrvarer for alle dyrearter
Norsk forskrift kunngjort 7.11.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 14.6.2023
- EØS-komitebeslutning 22.9.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.6.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder regodkjenning av 31 aromastoffer (kalt tutti-frutti) i fôr til alle dyr. Disse aromastoffene var godkjent etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC), og er nå godkjent etter nytt regelverk. EFSA vurderer tilsetningsstoffene som trygge for dyrehelse, folkehelse og miljø. Tilsetningsstoffene skal merkes med anbefalt størsteinnhold. Det er gitt ulike størsteinnhold for de ulike stoffene. Merk at for 2-methyl-1-phenylpropan-2-ol, beta-Damascone, alpha-Irone, (E)-beta-Damascone, phenethyl isovalerate, 4-(p-Hydroxyphenyl)butan-2-one og 2-Isopropyl-4- methylthiazole er det gitt et lavt størsteinnhold på 0,05 mg/kg for dyr oppdrettet i marine akvakultursystemer. Dette skylles EFSA sin vurdering av påvirkning på det marine miljø.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften. Ingen av disse kjemiske aromatoffene er esensielle næringsstoffer, så begrensingen for bruk i marine akvakultursystemer er ikke forventet så skape problemer for oppdrett av laks.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departement og Mattilsynet deltar. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.