Landbruksstatistikk om input og output: regler for statistikk over avlingsproduksjon
EØS-notat offentliggjort 8.8.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 26.7.2023
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.6.2024)
Sammendrag av innhold
Denne gjennomføringsforordningen spesifiserer de tekniske kravene for statistikk om avlingsproduksjon i henhold til europarlaments- og rådsforordning (EU) 2022/2379 om statistikk over innsatsfaktorer og produksjon i landbruket (SAIO).
Innholdet i datasettene om avlingsproduksjon er spesifisert for tre ulike statistikkområder med detaljerte underemner i vedleggene I-III:
Vedlegg I: Avlingsareal og produksjon
1. Åkervekster og permanente gressmarker
2. Hagebruk unntatt permanente avlinger
3. Permanente avlinger
Vedlegg II: Avlingsbalanser
1. Kornbalanser
2. Oljefrøbalanser
Vedlegg III: Gressmarker
1. Forvaltning av gressmarker
For hvert datasett gir gjennomføringsforordningen en beskrivelse av datainnholdet, variablene som skal rapporteres på nasjonalt og regionalt nivå, variablene som skal oppgis for økologisk produksjon, fristene for overføring av data til Eurostat, referanseperiodene, måleenhetene, andre tekniske krav knyttet til variablene og terskler for unntak fra dataoverføringsfrister.
Rapporteringskravene skal gjelde fra 1. januar 2025. Dersom det er nødvendig med vesentlige omlegginger av det nasjonale statistikksystemet for å oppfylle ett eller flere av kravene, kan det søkes om unntak fra rapporteringskravene i inntil tre år.
I Norge vil statistikkansvaret for de ulike delområdene være delt mellom følgende myndigheter:
- Statistisk sentralbyrå: Alle delområder som ikke er dekket av andre myndigheter
- NIBIO: Avlingsbalanser
Rammeforordningen (EU) 2022/2379 er til vurdering i EØS/EFTA-landene for innlemmelse i EØS-avtalen vedlegg XXI Statistikk.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Norge ved Statistisk sentralbyrå har deltatt i arbeidet med utformingen av forordningen. Forordningen vil bli gjennomført i norsk rett i forskrift til statistikkloven.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen har administrative og økonomiske konsekvenser som må dekkes innenfor budsjettene til Statistisk sentralbyrå og NIBIO, med eventuell tilleggsfinansiering fra EU-tilskudd eller markedsoppdrag.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Statistisk sentralbyrå og NIBIO, som finner den relevant og akseptabel.
Tabellene for avlingsbalanser inneholder en inndeling i EU-intern og EU-ekstern import og eksport som ikke er EØS-relevant og som det må etableres en tilpasning for.
Status
Forordningen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.