Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/1577 av 20. april 2023 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 575/2013 med hensyn til tekniske reguleringsstandarder for beregning av krav til ansvarlig kapital for markedsrisiko for posisjoner utenfor handelsporteføljen som er utsatt for valutarisiko eller varerisiko, og behandlingen av disse
Kapitalkravsforordningen (CRR): utfyllende bestemmelser om egenkapitalkrav for markedsrisiko og tapsfordelingskrav under alternativ intern modelltilnærming
Norsk forskrift kunngjort 15.11.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 1.8.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 20.9.2023
- EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.8.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten er utfyllende regelverk til Forordning (EU) nr. 575/2013 (kapitalkravsforordningen, CRR). Den reviderte kapitalkravsforordningen (2019/876, "CRR2") endret kravene for beregning av kapitalkravet for markedsrisiko. De utfyllende reglene angir hvordan foretakene skal beregne kapitalkravet for valuta- og varerisiko for posisjoner som kan tilordnes bankporteføljen ved bruk av den alternative standardmetoden eller den alternative metoden med interne modeller. De utfyllende reglene angir om foretakene skal benytte den siste tilgjengelige regnskapsverdien eller virkelig verdi ("Fair value"), samt angir krav knyttet til hyppighet på verdivurdering. Videre angir de utfyllende reglene beregning av kapitalkravet for ikke-monetære målt til historisk kost som nedskrives grunnet valutakursendringer, samt beregning av faktiske og hypotetiske endringer av posisjoner tilordnet bankporteføljen ved anvendelse av krav til ettertesting ("backtesting") og til resultatanalyse (profit and loss attribution ("P&L attribution").
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i § 2 andre ledd i CRR/CRD-IV forskriften. (Inkorporasjon betyr at det i lov/forskrift tas inn en bestemmelse om at EU/EØS-forordningen gjelder som norsk lov/forskrift med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Ingen betydelige konsekvenser
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet har vurdert rettsakten som relevant og akseptabel
Status
Forodningen trer i kraft i EU 21. august 2023. Forordningen er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen.