Bruksbetingelser for lakto-N-neotetraose som ny mat: endringsbestemmelser
Norsk forskrift kunngjort 12.10.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt Kommisjonen 12.7.2023
- EØS-komitebeslutning 22.9.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 1.11.2023)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring av bruksvilkår for ny mat-ingrediensen lakto-N-neotetraose, som tidligere er godkjent og oppført i unionslista. Forordningen godkjenninger at ny mat-ingrediensen kan brukes i morsmelkerstatninger, tilskuddsblandinger melkebaserte produkter til småbarn uten å måtte bruke denne i kombinasjon med 2’-fukosyllaktose i et forholdstall på 1:2, slik kravet var i den tidligere godkjenningen.
EU-kommisjonen vurderer at den nevnte endringen i forholdstall ikke vil ha noen helsemessig effekt, og at det ikke er nødvendig å be EFSA om en risikovurdering. EFSA konkluderte i 2019 med at bruk av lakto-N-neotetraose eller 2’-fukosyllaktose alene i kosttilskudd i mengder på henholdsvis 0,6 mg/dag eller 1,2 mg/dag, er helsemessig trygt.
Ved rettsakten fjernes kravet om å bruke lakto-N-neotetraose i kombinasjon med 2’-fukosyllaktose i et forholdstall på 1:2, i unionslista over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.