Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/1686 av 30. juni 2023 om endring av delegert forordning (EU) 2021/1698 med hensyn til visse prosedyrekrav for anerkjennelsen ved kontrollmyndigheter og kontrollorganer som har kompetanse til å gjennomføre kontroller av økologisk sertifiserte driftsansvarlige og grupper av driftsansvarlige, samt av økologiske produkter i tredjeland, og visse krav til deres tilsyn
Økologiforordningen 2018: endringsbestemmelser om kontrollorganer
Norsk forskrift kunngjort 21.3.2024
Tidligere
- Utkast til delegert kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 30.6.2023
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 5.9.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 24.1.2024
- EØS-komitebeslutning 15.3.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.4.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer forordning (EU) 2021/1698, og omhandler endring i krav til prosedyre for søknad om å bli anerkjent som kontrollorgan og kontrollmyndigheter som kan gjennomføre kontroll av økologiske virksomheter og produkter i tredjeland etter tilsvarende regler som i EØS-området ("compliance-system"). Hovedformålet med regelverksendringen er å forenkle overgangen fra ekvivalenssystem til samsvarssystemet innen 31.12.2024.
Det gjennomføres følgende hovedendringer i forordning (EU) 2021/1698:
- For søknader fra kontrollmyndighet/kontrollorgan innsendt før 31.12.2024 aksepteres vedlagt rapport fra akkrediteringsorgan over fysisk tilsyn («withness audit») som ikke er eldre enn 3 år istedenfor 2 år (endrer artikkel 1(2) punkt i) og vedlegg I del B punkt 3a)
- Nytt krav om at kontrollmyndighet/kontrollorgan må oversende en ny rapport fra akkrediteringsorgan («withness audit») innen 2 år etter godkjenning eller utvidet godkjenning av virkeområdet (jf. ny artikkel 3a)
- Det er et krav om at det maksimalt skal være 4 år mellom hver gang akkrediteringsorgan gjennomfører fysisk tilsyn hos kontrollmyndigheter/kontrollorgan. Rettsakten klargjør når dette tidspunktet beregnes fra, og gjelder fra datoen når første fysiske tilsyn gjennomføres etter godkjenningen (endrer artikkel 3(4) punkt a).
- Tilføyer et nytt krav om at kontrollmyndighet/kontrollorgan skal oversende den nye rapporten fra akkrediteringsorganet senest innen 30 kalender dager (endrer artikkel 19(1))
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil bli gjennomført som en endringsforskrift til forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr (økologiforskriften).
Endringsforskriften endrer § 4 bokstav d i økologiforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Nye regler som gjennomføres ved forordning (EU) 2023/1686 vurderes til ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av vesentlig betydning for norske virksomheter eller myndigheter. Det er Europa kommisjonen som har hovedansvaret for å anerkjenne og overvåke kontrollorgan og kontrollmyndighet som kan kontrollere økologiske virksomheter, virksomhetsgrupper og produkter i tredjeland for import til EØS-området.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert i Spesialutvalget for matområdet, der berørte departement og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.