Kommisjonsforordning (EU) 2023/2482 av 13. november 2023 om endring av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1907/2006 med hensyn til stoffet bis(2-etylheksyl)ftalat (DEHP) i medisinsk utstyr
Endring av frister for DEHP i medisinsk utstyr på Reach vedlegg XIV
Norsk forskrift kunngjort 6.2.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 14.11.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 29.11.2023
- EØS-komitebeslutning 2.2.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.2.2024)
Sammendrag av innhold
Vedlegg XIV til Reach-forordningen lister stoffer som krever autorisasjon under Reach. Stoffene er oppført med en søknadsfrist og en utløpsdato. Søknadsfrist er frist for å søke om autorisasjon for fortsatt bruk. Utløpsdato er siste datoen det er lov å omsette og bruke stoffet uten autorisasjon.
Utløpsdato på Reach vedlegg XIV for ftalaten DEHP for bruk i medisinsk utstyr er 27. mai 2025 og ble i sin tid tilpasset overgangsperiodene i regelverket for medisinsk utstyr (MDR). Overgangsperiodene i MDR ble utvidet til 2028 for medisinsk utstyr der DEHP inngår, inkludert blodposer ((EU) 2023/607) på grunn av kapasitetsproblemer med å få sertifisert utstyret hos uavhengige sertifiseringsorgan (for CE-merking), og dermed risiko for stopp i levering av kritisk medisinsk utstyr. Substitusjon av DEHP i en produkttype under MDR er en betydelig endring ("significant change"), som krever ny sertifisering.
Med denne rettsakten utvides søknadsfristen for Reach-autorisasjon til å bruke DEHP i medisinsk utstyr fra 27. november 2023 til 1. januar 2029 og utløpsdato fra 27. mai 2025 til 1. juli 2030, for at virksomhetene skal få tid til å oppfylle kravene i MDR før de må avgjøre behovet for å søke om autorisasjon for fortsatt bruk av DEHP.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Hovedrettsakten, forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkjenning av samt begrensninger for kjemikalier (Reach), er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett ved REACH-forskriften. Gjennomføring av nye forordninger skjer ved endringer i denne forskriften. Dette gjelder også endringer i forordninger som tilhører Reach, som gebyrforordningen til Reach.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Denne rettsakten vil ikke medføre økonomiske eller administrative kostnader for virksomheter. Om man ikke vedtok denne endringen ville det få administrative konsekvenser for både virksomheter og myndigheter, fordi virksomhetene ville måttet søke om autorisasjon innen 27. november 2023, noe som ville blitt en tilleggsbelastning til utfordringene beskrevet under "Sammendrag av innhold".
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten omfattes av hurtigprosedyren og er derfor ikke behandlet i spesialutvalg. Dokumenter om endringer i Reach-forordningen legges ut på hjemmesiden til Miljødirektoratet. Norge deltar aktivt i arbeidet i EU knyttet til regelverket, blant annet i komiteer og ekspertgrupper i Europakommisjonen og kjemikaliebyrået Echa.
Endringen er en harmonisering med allerede vedtatt regelverksendring for medisinsk utstyr. Selv om Reach-regelverket i realiteten svekkes med endringen, er det en styrking av regelverket totalt sett, tatt i betraktning behov for sertifisert medisinsk utstyr for å sikre liv og helse for Europas innbyggere.
Vurdering
Rettsakten er vurdert å være EØS-relevant og akseptabel.
Miljømyndighetenes holdning er at det er uheldig at bruken av DEHP med dette vil fortsette lengre enn forutsatt. Vi støtter likevel tilpasningen på bakgrunn av at det er nødvendig å sikre tilgang på kritisk medisinsk utstyr. Vi har tidligere vært i kontakt med både Legemiddelverket og Helsedirektoratet i denne saken, som bekrefter viktigheten av at de utvidete overgangsperioder i MDR reflekteres i Reach-regelverket.
Status
EU-kommisjonen vedtok rettsakten 13. november 2023.
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen 2. februar 2024 og gjennomført i Norge 5. februar 2024.