Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1581 av 1. august 2023 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til vilkårene for bruk av det nye næringsmiddelet astaxantinrik oleoresin fra Haematococcus pluvialis-alger
Bruksbetingelser for astaxantinrik oleoresin fra Haematococcus pluvialisalger som ny mat: endringsbestemmelser
Norsk forskrift kunngjort 15.12.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 2.8.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 10.10.2023
- EØS-komitebeslutning 8.12.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.1.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring i bruksvilkårene for ny mat-ingrediensen astaxantinrik oleoresin fra Haematococcus pluvialis-alger, som tidligere er godkjent og oppført i unionslista over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). Forordningen godkjenner å utvide bruksvilkårene, slik at ny mat-ingrediensen kan brukes i kosttilskudd for barn fra 3 år og opptil 10 år med maksimum 2.3 mg astaxanthin/dag, og i kosttilskudd til unge fra 10 år og opp til 14 år med maksimum 5.7 mg astaxanthin/dag. Det innføres samtidig følgende krav om merking: Kosttilskudd som som inneholder ny mat-ingrediensen skal merkes med at de ikke skal inntas hvis andre kosttilskudd med astaxanthin-estere inntas samme dag, at de ikke skal inntas av sped- og småbarn under 3 år, og avhengig av dosering og hvem kosttilskuddet er beregnet på, at de ikke skal inntas av spedbarn, barn under 10 år, eller unge under 14 år.
Det er fastsatt overgangstider for kosttilskudd som har vært lovlig på markedet i henhold til den forrige godkjenningen (kan selges inntil minimum holdbarhetstid utgår) (forordningens artikkel 1).
Europakommisjonen har ikke vurdert det nødvendig å be EFSA om en ytterligere risikovurdering. EFSA etablerte akseptabelt daglig inntak (ADI) for astaxanthin på 0,2 mg/kg kroppsvekt i 2019, og inntaket av astaxanthin fra kostholdet ble beregnet av EFSA i 2020. Inntaket av astaxanthin i de mengdene som nå er godkjent, i tillegg til inntaket fra kostholdet, vil ikke overstige ADI for de aktuelle aldersgruppene.
Ved rettsakten endres bruksvilkårene for ny mat-ingrediensen astaxantinrik oleoresin fra Haematococcus pluvialis-alger i tabell 1 i unionslisten, som beskrevet ovenfor.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.