Oppheving av importrestriksjoner for dyrefôr og matvarer fra Japan i etterkant av atomkraftulykken i Fukushima
Norsk forskrift kunngjort 25.7.2023
Bakgrunn
Red. anm.: Anvendes i EØS-avtalen ved forenklet prosedyre uten vedtak i EØS-komiteen.
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 8.11.2023)
Status
Rettsakten ble vedtatt av Europakommisjonen 13. juli 2023, kunngjort i Official Journal 14. juli 2023, og med ikrafttredelse 3. august 2023.
Sammendrag av innhold
Rettsakten, forordning (EU) 2023/1453, opphever forordning (EU) 2021/1533 om særlige importbetingelser for fôrvarer og næringsmidler med opprinnelse i eller sendt fra Japan etter ulykken ved atomkraftverket i Fukushima.
Opphevelsen er begrunnet med at det ikke er funnet noen næringsmidler eller fôrvarer fra Japan, som er listet i forordningen (2021/1533), som overskrider grenseverdiene for radioaktivt cesium (Cs-134 og Cs-137) som er satt. Dette har vist at kontrollregimet som Japanske myndigheter selv har satt ned etter ulykken er effektivt og fungerer slik det skal.
Kommisjonen har på bakgrunn av disse momentene besluttet å oppheve det europeiske kontrollregimet for disse produktene. Forordning (EU) 2023/1453 opphever derfor forordning (EU) 2021/1533 fra og med den 3. august 2023.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever en oppheving av forskrift 30. mars 2011 nr. 338 om særlige importbetingelser for fôrvarer og næringsmidler med opprinnelse i eller eksportert fra Japan, som gjennomfører forordning (EU) 2021/1533 i norsk rett.
Rettsakten er gjennomført etter forenklet prosedyre.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Opphevelsen av rettsakten vil gjøre det enklere å importere næringsmidler og fôrvarer fra Japan ved at det ikke lenger er et krav om å kontrollere produktene for radioaktivitet ved ankomst til EØS-området.
Det bemerkes at animalske produkter fra Japan som importeres til EØS fortsatt vil være omfattet av de generelle kontrollreglene gitt i forordning (EU) 2017/625 (kontrollforordningen) og må fremstilles for grensekontroll ved import til EØS-området. Med fjerningen av importkravene knyttet til radioaktivitet vil det kunne åpne for et større volum med varer som skal kontrolleres etter regelverket for den generelle grensekontrollen, som igjen vil kunne gi Mattilsynets inspektører et merarbeid.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakter etter forenklet prosedyre behandles ikke særskilt av Spesialutvalget for Matområdet (SUMO). SUMO mottar til orientering en liste over rettsakter som følger forenklet prosedyre.
Vurdering
Mattilsynet vurderer opphevelsen av Japan-forordningen, forordning (EU) 2021/1533 som fornuftig sett i forhold til utviklingen av situasjonen i løpet av de siste tolv årene etter tsunamien som forårsaket ulykken ved atomkraftverket ved Fukushima. Det har ikke vært funn av radioaktivitet over de fastsatte grenseverdiene ved kontroll ved EØS-grensen disse årene, noe som viser at de nasjonale kontrollene som gjøres i Japan før eksport virker. Kommisjonen ser derfor at det ikke er nødvendig med å videreføre EUs kontrollregime når man ser at de nasjonale tiltakene i Japan er gode nok til å sikre menneske- og dyrehelsen.
Opphevelsen av forordning (EU) 2021/1533 vurderes ikke til å ha en negativ virkning på menneske- eller dyrehelsen.
Mattilsynet anser rettsakten EØS-relevant og akseptabel.