Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1455 av 13. juli 2023 om midlertidig hastegodkjenning av kobolt(II)acetattetrahydrat, kobolt(II)karbonat, kobolt(II)karbonathydroksid(2:3)monohydrat og kobolt(II)sulfatheptahydrat som tilsetningsstoffer i fôr til drøvtyggere med fungerende vom, dyr av hestefamilien og haredyr
Midlertidig hastegodkjenning av fôrtilsetningsstoffer av kobolt(II)acetattetrahydrat, kobolt(II)karbonat m.fl.
Norsk forskrift kunngjort 10.4.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 14.7.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 17.1.2024
- EØS-komitebeslutning 15.3.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.6.2024)
Sammendrag av innhold
Godkjente tilsetningsstoffer må fornye godkjenningen inne 10 år etter at de fikk sin godkjenning. Fire av de fem tilsetningsstoffer med sporstoffet kobolt som var godkjent i forordning 601/2013, ble ikke søkt fornyet godkjent innen firsten og godkjenningen gikk derfor ut 23. juni 2023. Etter denne datoen ville det derfor bare være et godkjent tilsetningsstoff med kobolt på markedet (overtrukket granulert kobolt (II)karbonat), men iht. art. 15 i forordning 1831/2003 kan et tilsetningsstoff i særlige tilfelles hastegodkjennes for å sikre dyrs velferd.
Kobolt er et essensielt sporstoff i syntesen av vitamin B12 (kobalamin). Det er vanskelig å tilsette vitamin B12 direkte i drøvtyggerfôr, siden vitaminet nedbrytes i vomma. Symtomer på B12-mangel er nedsatt appetitt, redusert vekst, anemi, forstyrrelser i fettmetabolismen, skader på nervesystemet mm. Mangel på tilgjengelig tilsetningsstoff med kobolt vil derfor ha potensielt alvorlige konsekvenser for dyrehelsen. Innhold av kobolt i plantematerialet er generelt lavt, og kan variere utfra innhold i jorda plantene dyrkes på. For dyr med høyt innhold av gress og annet plantemateriale i dietten er det derfor nødvendig å tilsette kobolt i dietten. Kobolt gis derfor som tilskuddsfôr i kraftfôr eller i mineraltilskudd (tørt, flytende eller vomtablett) til drøvtyggere. Det samme gjelder hest og kanin. Overtrukket granulert kobolt(II)karbonat egner seg ikke som tilsetning til flytende tilskuddsfôr eller i vomtabelett.
Kobolt(II)acetattetrahydrat, kobolt(II)karbonat, kobolt(II)karbonathydroksyd (2:3) monohydrat og kobolt(II)sulfatheptahydrat hastegodkjennes derfor. Produsenten av disse tilsetningsstoffene har søkt om fornyet godkjenning av dem, og hastegodkjenningen varer inntil søknaden om fornyet godkjenning er behandlet og ikke senere enn 14. juli 2028.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. I Norge er det vanlig å tilsette kobolt i tørt kraftfôr til drøvtyggere. Dette gjelder generelt både for storfe og småfe. Problemstillingen med tilsetnings til flytende tilskuddsfôr eller vomtabelett er mindre kritisk her i landet.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.