Kommisjonsforordning (EU) 2023/1627 av 10. august 2023 om endring av vedlegg I til forordning (EU) nr. 10/2011 med hensyn til godkjenning av stoffet bis(2-etylheksyl)sykloheksan-1,4-dikarboksylat (FCM-stoffnr. 1079)
Plastforordningen: godkjenning av bis(2-ethylhexyl)cyclohexane-1,4-dicarboxylate
Norsk forskrift kunngjort 13.12.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 11.8.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 10.10.2023
- EØS-komitebeslutning 8.12.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.1.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten innebærer endring av matkontaktforskriften som gjennomfører forordning (EU) nr 10/2011.
Forordning (EU) nr. 10/2011 om plastmaterialer og plastgjenstander ment for å komme i kontakt med næringsmidler fastsetter særlige krav til framstilling og markedsføring av plastmaterialer og plastgjenstander. Forordningen inneholder en unionsliste over stoffer som er tillatt å bruke for produksjon av matkontaktmaterialer av plast (vedlegg 1, tabell 1). Siden forordningen trådte i kraft, har EUs mattrygghetsorgan (EFSA) publisert flere rapporter (risikovurderinger) om bestemte stoffer som kan brukes i plastmaterialer. Basert på risikovurderinger fra EFSA foreslås enten stoffer inn på/ut av unionslisten, endringer i eksisterende restriksjoner (f.eks. migrasjonsgrenser) osv. I tillegg inneholder forordningen bestemmelser knyttet til verifikasjon av overholdelse av migrasjonsgrenser.
I 2019 vedtok EUs mattrygghetsorgan (EFSA), en risikovurdering av bruken av stoffet bis(2-etylheksyl)sykloheksan-1,4-dikarboksylat («DEHCH», CAS-nr. 84731-70 -4, FCM No 1079), som et tilsetningsstoff (mykner) i polyvinylklorid (PVC) med opptil 25 % w/w i kontakt med vandige, sure og lavalkoholholdige matvarer for langtidslagring ved romtemperatur eller under. Videre konkluderte EFSA med at det ikke er bekymring for genotoksisitet og bemerket at ingen bivirkninger ble observert opp til den høyeste testede dosen på 1000 mg/kg kroppsvekt pr. dag. Men gitt usikkerhet om potensialet for akkumulering av stoffet hos mennesker, konkluderte EFSA med at migrasjonen av stoffet ikke bør overstige 0,05 mg/kg mat, og at stoffet skulle kun bør brukes i PVC i kontakt med matvarer, for hvilke simulantene A (10 % etanol) og B (3 % eddiksyre) gjelder for, ved romtemperatur eller lavere.
Basert på vurderingen fra EFSA har Kommisjonen nå ført opp stoffet på unionslisten (vedlegg I), med tilhørende restriksjoner.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 21. desember 1993 nr. 1381 om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler (matkontaktforksriften)
Økonomiske og administrative konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett vil ikke medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning, verken for næringsutøvere eller myndigheter utover generelle forpliktelser til farevurdering, overvåking, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.