Godkjenning av et fôrtilsetningsstoff til laks og reker
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 7.5.2010
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.3.2010)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av mikroorganismen Pedicoccus acidilactici CNCM MA 18/5 som tilsetningsstoff i fôr til laksefisk og til reker. Preparatet er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer, den funksjonelle gruppen Andre zootekniske tilsetningsstoffer og har identifikasjonsnr. 4d1712. Godkjenningen er gitt til firmaet Lallemand SAS, med varighet til 20.10.2019. Preparatet er tidligere godkjent som tilsetningsstoff i fôr til slaktekylling og slaktegris.
EFSA har vurdert preparatet og finner det trygt for folkehelsen, dyrehelsen og miljøet. De bekrefter at det har gunstig virkning ved å redusere antall deformerte fisk og øke overlevelsesevnen og tilveksten hos reker. Anbefalt dosering for laksefisk er 3x109 KDE/kg fullfôr. Ved håndtering av preparatet skal det benyttes støvmaske. Det er angitt analysemetode for preparatet.
Godkjenningen er i samsvar med vedtak i den faste komité for matvarekjeden og dyrehelse, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer. Endringen foretas i vedlegg II, og den sendes til høring sammen med andre rettsakter på området, med høringsfrist 6 uker.
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynet. Den tillater bruk av et mikroorganismepreparat i fôr til fisk og reker, og fiskefôrindustrien vil vurdere å ta dette i bruk ut fra praktiske og økonomiske forhold. Fiske- og rekeoppdrettere kan imidlertid etterspørre produktet tilsatt fôret dersom de antar at det kan bedre deres produksjonsresultater.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten er relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.