Godkjenning av ny bruk av Bacillus subtilis C-3102 som fôrtilsetning til smågriser
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 6.5.2011
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.4.2011)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av et mikroorganismepreparat produsert av Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544) som tilsetningsstoff i fôr til avvent smågris. Preparatet er allerede godkjent til bruk i slaktekyllingfôr ved Kommisjonsforordning (EF) nr. 1444/2006. Mikroorganismen er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer, den funksjonelle gruppen Tarmstabiliserende stoffer og har identifikasjonsnr. 4b1820. Godkjenningen er gitt til firmaet Calpis Co. Ltd. Japan, ved deres Europakontor, og den har varighet til 13. mai 2020.
EFSA har vurdert denne anvendelsen av preparatet og finner det trygt for folkehelse, dyrehelse og for miljøet. De bekrefter også at det kan påvirke tilvekst og trivsel hos avvent smågris positivt. Det anbefales brukt i fôr til smågris opp til ca 35 kg. levendevekt. Ved håndtering av preparatet bør en benytte verneutstyr som hansker, briller og støvmaske. Det er angitt analysemetode for preparatet. Godkjennnigen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer. Endringen foretas i vedlegg II. Rettsakten får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet. Fôrindustrien kan nå bruke dette mikroorganismepreparatet i fôr til flere dyrearter, og det kan være en forenkling og gi innsparte kostnader.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.