Godkjenning av sinkkelat av hydroksy-analogen av metioninsom tilsetningsstoff i fôrvarer for alle dyrearter
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 6.5.2011
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.4.2011)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av et mikromineralpreparat som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter. Preparatet er klassifisert i kategorien Tilsetningsstoffer med ernæringsegenskaper, den funksjonelle gruppen Mikromineraler og har identifikasjonsnr. 3b6.10. Godkjenningen er ikke gitt til noe spesielt firma, men til preparatet, og den har varighet til 13. mai 2020.
EFSA har vurdert preparatet, og de finner det trygt for folkehelse, dyrehelse og for miljøet. De bekrefter også at det er en god kilde for tilgjengelig sink i fôret til alle dyrearter. Det er satt ulike grenser for største tillatte innhold av sink, Zn, i mg/kg fullfôr til kjæledyr, fisk, melkeerstatning og til de andre dyreartene. Preparatet var tidligere godkjent som tilsetningsstoff i fôr til slaktekylling ved forordning (EF) nr. 888/2009, og denne godkjenningen oppheves nå. Preparatet skal blandes inn i fôret i form av en premiks, og det anbefales å bruke verneutstyr som briller, hansker og støvmaske når preparatet håndteres. Det er angitt analysemetode for preparatet. Godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer. Endringen foretas i vedlegg II. EFSAs vurdering bygger utprøving av stoffet i fôr til kalv, smågris og verpehøner, men det er ikke evaluert spesielt som tilsetningsstoff i fôr til akvatiske dyr. Andre sinkforbindelser er godkjent til bruk i fiskefôr fra før. Rettsakten får ingen administrative eller økonomiske konsekvenser for Mattilsynet. Fôrindustrien får en ny kilde for sinktilsetning til fôr, og dette preparatet kan brukes i fôr til alle dyrearter. Det medfører en forenkling og kan være kostnadsbesparende, siden det ikke er nødvendig å bruke ulike sink-kilder til ulike fôrblandinger.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.