Godkjenning av et fôrtilsetningsstoff til avvendte smågriser
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 22.12.2011
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.1.2012)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av et mikroorgansimepreparat som tilsetningsstoff i smågrisfôr. Preparatet er klassifisert i kategorien Zootekninsk tilsetningsstoffer, den funksjonelle gruppen Tarmstabiliserende stoffer og har identifiaksjonsnr. 4d1712. Tidligere er preparatet godkjent som tilsetningsstoff i fôr til slaktekylling, slaktegris, laksefisk og reker. Nå er mer dokumentasjon på bruk i smågrisfôr oversendt European Food Safety Authority, EFSA, som har vurdert dette bruksområdet. EFSA finner preparatet trygt i bruk og at det har den ønskede effekten å øke tilveksten og/eller redusere fôrforbruket hos smågris. Bruksområdet er derfor godkjent, og godkjenningen har varighet til 23.12.2020.
Det er satt en grense for minste innhold av Pediococcus acidilactici i smågrisfôr, angitt som kolonidannende enheter (KDE)/ kg fôr, for at det skal ha ønsket effekt. Analysemetode for preparatet er også angitt. Preparatet skal benyttes i fôr til avvent smågris med inntil 35 kg levendevekt. Godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 13. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften. Endringen får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet. At bruksområdet for et preparat utvides, fører til at fôrindustrien kan ha færre preparater med samme funksjon tilgjengelig. Hvorvidt de ønsker å bruke dette preparatet i smågrisfôr, vil avhenge av praktiske og økonomiske forhold ved den enkelte virksomhet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og er innlemmet i EØS-avtalen.