Godkjenning av et enzympreparat til fôr til eggleggende høner
Norsk forskrift kunngjort 8.5.2012
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.4.2012)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av utvidet bruksområde for et enzympreparat. Preparatet består av tre enzymer produsert ved hjelp av tre ulike mikroorganismer, som alle er gennmodifiserte. Endo-1,4-betaxylanasen er produsert av Tricoderma reesei ATCC PTA 5588, subtilisin er produsert av Bacillus subtilis ATCC 2107 og alfa-amylasen av Bacillus amyloliqefaciens ATCC 3978. Preparatet er tidligere godkjent som fôrtilsetningsstoff til slaktekylling, ender og slaktekalkun i 10 år ved forordning (EF) nr. 1087/2009. Preparatet er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer, den funksjonelle gruppen Fordøyelsesfremmende stoffer og har identifikasjonsnr. 4a10.
Søknaden er vurdert av European Food Safety Authority, EFSA, som finner preparatet trygt for folkehelse, dyrehelse og for miljøet. Preparatet har potensiale til å forbedre eggproduksjonen hos hønene. Det er satt grense for minste tillatte aktivitet for de ulike enzymene i preparatet, og den er for endo-1,4-beta-xylanase på 300 U/kg fullfôr, for subtilisin 4 000 U/kg og for alfa-amylase på 400 U/kg, der U er måleenhet for enzymaktivitet. Preparatet anbefales brukt i fôr som inneholder mer enn 40 % mais. Det anbefales å benytte sikkerhetsutstyr som støvmaske, vernebriller og hansker ved håndtering av det rene preparatet.
Godkjenningen har varighet til 10. mai 2021, og den er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddlekjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer.¨
Fôrindustrien får et nytt enzympreparat til bruk i verpehønefôr, og siden det også har andre bruksområder, kan det være kostnads- og lagerplassbesparende å ta i bruk slike preparater. Enzympreparatet anbefales brukt i verpehønefôr med innhold av mais på over 40 %. Å bruke mais i så store mengder og dermed å bruke dette preparatet er ikke så aktuelt i Norge.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økomomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalgeter fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.