Kontrollforordningen for næringsmidler og fôr: unntaksbestemmelser for sjøtransport av flytende oljer og fett
EØS-komitebeslutning 12.12.2014
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.11.2015)
Sammendrag av innhold
Forordningen:
• erstatter og opphever kommisjonsdirektiv 96/3/EF
• endrer positivlisten over tillatte stoffer i forrige transport
Dagens bestemmelser videreføres i all hovedsak, men nå som en forordning i stedet for direktiv (direktiv 96/3/EF om vilkår for å benytte andre beholdere/konteinere/tanker ved frakt av flytende oljer og fettstoffer til sjøs, herunder en liste over hvilke stoffer som er tillatt i forrige transport).
I positivlisten, som inneholder en oversikt over hvilke stoffer som er tillatt fraktet i bulk i beholdere/konteinere/tanker i forrige transportrunde for at man nå kan benytte disse samme beholderne/konteinerne/tankene til å frakte oljer og fettstoffer i neste påfølgende transportrunde, gjøres det enkelte endringer ved at noen nye stoffer er innført og enkelte er slettet fra positivlisten.
I illegg gjøres noen endringer av mer redaksjonell art (overskrifter og gruppering av stoffer).
Endringene er foranlediget av EFSAs vitenskapelige risikovurderinger.
Merknader
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten innfører ingen nye plikter eller rettigheter som vil gi økonomiske eller administrative konsekvenser utover visse mindre endringer i hvilke stoffer som er tillatt i foregående transport.
Rettslige konsekvenser
Forskriftsutkastet opphever bestemmelsene i næringsmiddelhygieneforskriften § 3 om unntak fra visse bestemmelser i hygienepakka hva angår næringsmiddelhygiene ved transport av flytende oljer og fettstoffer til sjøs, samt dens vedlegg 1 med positivliste over tillatte stoffer i forrige transport, og innfører en gjennomføringsbestemmelse for den nye kommisjonsforordning (EU) nr. 579/2014.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for matproduksjon og spesialutvalget for næringsmidler, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
De lovtekniske endringene anses hensiktsmessige og ønskelige. Når det gjelder endringene i positivlisten, er de alle i henhold til EFSAs Scientific Opinions og utgjør kun ubetydelige endringer i forhold til CAC/RCP 36-1987. Det foreligger ikke spesielle folkehelsemessige hensyn som tilsier en annen vurdering fra norsk side.
Utkastet innebærer ingen økonomiske eller praktiske konsekvenser for Mattilsynet utover selve regelverksprosessen. Det antas å ha ingen eller marginale økonomiske og praktiske konsekvenser for næring og samfunnet for øvrig. Norges Rederiforbund uttaler at de ikke kan se at rettsakten vil medføre hindringer for deres medlemmer.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.