Informasjon om investeringsprodukter: utfyllende bestemmelser om inngrep overfor salg av forsikringer med investeringsvalg
Norsk forskrift kunngjort 17.9.2024
Tidligere
- EØS-komitebeslutning 30.4.2020 om innlemmelse i EØS-avtalen
- Lov- og samtykkeproposisjon fremmet av regjeringen 16.2.2024
- Oppfyllelse av forfatningsrettslige krav meldt av Norge 14.8.2024. EØS-komiteens beslutning trer i kraft 1.10.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.3.2020)
Sammendrag av innhold
PRIIPs forordningen gir nasjonale forsikringstilsynsmyndigheter og EIOPAs myndighetsbeføyelser hva angår forsikringsbaserte investeringsprodukter. Hovedrettsakten gir tilsynsmyndighetene og EIOPA unntaksvisfullmakt til å vedta begrensninger eller forby salg av forsikringsbaserte investeringsprodukter. I de tilfelle PRIIPs gir EIOPA myndighet til å treffe bindende vedtak vil fullmakten for EFTA statene bli lagt til EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Hensikten med forordningen er å sikre at myndigheten bare brukes i ekstraordinære tilfeller hvor det er tale om vesentlig problem med hensyn til investorbeskyttelsen eller en trussel mot de finansielle markeders overordnede funksjon eller mot stabiliteten i hele eller deler av det finansielle system i minst en medlemsstat eller hele EØS. Forordningen gir utfyllende regler til hovedforordningen på dette området.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Hovedrettsakten er PRIIPs forordningen. Den utfyllende forordningen vil gi nærmere regler om hvilke forhold som skal inngå i det skjønnstema som nasjonale tilsynsmyndigheter og EIOPA i unntakstilfelle vil måtte legge til grunn i sin myndighetsutøvelse. Det vil i noen grad kunne ha en viss rettslig betydning for myndighetene og foretakene.
Når PRIIPs forordningen er tatt inn i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett, vil den utfyllende forordningen kunne bli gjennomført i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift (dvs at det i forskrift med hjemmel i lov tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som norsk forskrift med eventuelle tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Den utfyllende forordningen forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, foretak eller forbrukere utover det hovedforordningen PRIIPs gir.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Forbehold om Stortingets samtykke gjelder hovedrettsakten PRIIPs.
Det vil være behov for tekniske EØS-tilpasninger hva angår overgangsperioder og ikrafttredelsesdato.