Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/1706 av 11. mars 2024 om endring av delegert forordning (EU) nr. 272/2012 med hensyn til harmonisering av visse sider knyttet til avgifter som Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndighet pålegger kredittvurderingsbyråer
Avgifter som Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndighet pålegger kredittvurderingsbyråer
EØS-notat offentliggjort 7.8.2024
Tidligere
- Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 3.1.2024 med tilbakemeldingsfrist 31.1.2024
- Utkast til delegert kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 11.3.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 18.6.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.8.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen viderefører prinsippet om at kredittvurderingsbyråer som er under tilsyn av den europeiske verdipapirtilsynsmyndigheten ESMA, skal betale avgifter som svarer til ESMAs direkte og indirekte kostnader i forbindelse med saksbehandling og tilsyn knyttet til disse foretakene. Forordningen gir blant annet nærmere regler for det tilfellet at foretaket bare er under tilsyn i deler av et år, og dersom avgiften betales for sent.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen vil bli inntatt i forskrift om kredittvurderingsbyråer når den gjøres til del av EØS-avtalen.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Ett norsk foretak vil falle inn under forordningen i EØS-tilpasset form, men forordningen vil ikke ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for norske forhold.
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet har ingen merknader til rettsakten.
Vurdering
Kommisjonforordningen anses EØS-relevant og akseptabel.
Siden kredittvurderingsbyråer i EØS/EFTA-land skal registreres hos og være under tilsyn av EFTAs overvåkingsorgan, bør det gjøres EØS-tilpasninger til forordningen slik at henvisninger til ESMA også omfatter EFTAs overvåkingsorgan der det er relevant.
Status
Rettsakten trådte i kraft i EU 8. juli 2024 med virkning fra 1. januar 2025. Forordningen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.