Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/752 av 29. februar 2024 om avslag på godkjenning av et preparat av astaxantinrik Phaffia rhodozyma (ATCC SD-5340) som tilsetningsstoff i fôr til laks og ørret
Avslag på godkjenning av et preparat av astaxanthin-rich Phaffia rhodozyma som fôrtilsetningsstoff
Norsk forskrift kunngjort 15.7.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 1.3.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 29.5.2024
- EØS-komitebeslutning 5.7.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.82024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelderavslag på godkjenning av den astaxanthinrike gjæren Phaffia rhodozyma (ATCC SD-5340) som fargestoff i fôr til laksefisk fra 6 mnd, med et størsteinnhold på 100 mg/kg (88% tørrstoff). The European Food Safety Authority (EFSA) vurderte søknaden om godkjenning i 2022 og konkluderer at selve mikroorganismen ikke utgjør noen fare for dyrehelse, folkehelse eller miljø, men pga. manglende toksisitetsdata for astaxanthin kunne de ikke konkludere når det gjelder trygghet for folkehelse med den omsøkte dosen. På grunn av manglende data kunne de heller ikke konkludere når det gjelder effekt. Søker er et amerikansk selskap som ikke eksisterer lenger. Søknad om godkjenning avslås derfor, siden det ikke er noen søker lenger som kan levere de dataene som er nødvendig for å kunne godkjenne tilsetningsstoffet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien. I økologisk fiskefôr er det ikke tillatt å benytte syntetisk astaxanthin som fôrtilsetningsstoff, og dette gjærproduktet var tidligere i bruk for å sikre tilførsel av fargestoff i fôr til økologisk laks. Mattilsynet har vært i kontakt med fôrvirksomheter som produserer økologisk fiskefôr om mulige konsekvenser av at godkjenningen av Phaffia ikke blir videreført. Ifølge tilbakemeldingen vil det ikke få noen konsekvenser, siden det er et alternativt fôrtilsetningsstoff som benyttes i økologisk fiskefôr istedenfor, Red carotenoid rich Paracoccus carotinifaciens.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.