Bekjempelse av prionsykdommer (TSE): endringsbestemmelser
Norsk forskrift kunngjort 5.5.2022
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.5.2022)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer flere bestemmelser i TSE-forordningen:
• innføring av krav om genotyping av geiter som får påvist TSE (endringen ble uteglemt i forbindelse med fastsettelsen av forordning (EU) 2020/772).
• fjerning av alternative metoder for å aldersbestemme småfe i forbindelse med fjerning av SRM. Bakgrunnen er at det kun er UK som har benyttet metoden.
• fjerning av krav om økt overvåking i to år i småfeflokker hvor atypisk skrapesjuke er påvist. Data om antall prøver medlemslandene har samlet inn i løpet av syvårsperioden som kravet har vært gjeldende, er samlet inn og vurdert av EFSA.
• innføring av krav i forbindelse med import av storfe- og småfeprodukter fra tredjeland med kontrollerbar BSE-risiko, og hvor dyret har opprinnelse fra tredjeland med ubestemt BSE-risiko. Kravene er tilsvarende de som stilles for tredjeland med ubestemt eller neglisjerbar risiko, og har bare blitt uteglemt for gruppen av tredjeland med kontrollerbar risiko.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 30. mars 2004 nr. 595 om forebygging av, kontroll med og utryddelse av overførbare spongiforme encefalopatier (TSE).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter eller næring, men bortfall av oppfølgende testing i flokker med atypisk skrapesjuke blir en lettelse for de det angår.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der relevante departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Om bortfall av krav om økt overvåking i to år i småfeflokker hvor atypisk skrapesjuke er påvist:
Dette vil si at det ikke lenger foreligger noen EØS-krav i slike flokker. I henhold til våre retningslinjer for håndtering av skrapesjuke, gjelder fremdeles kravet.
Mattilsynet har støttet endringen som nå gjøres i EU.
Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.