Bekjempelse av skrapesyke: endringsbestemmelser
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.6.2014)
Sammendrag av innhold
Rettsakten opphever to andre rettsakter: 546/2006 og 233/2013. Disse to rettsaktene godkjenner skrapesykeprogrammene til Sverige, Finland, Danmark og Østerrike og gir landene tilleggsgaranti for skrapesyke. Basisrettsakten for skrapesyke, TSE-forordning (EF) nr. 999/2001, ble endret av forordning (EU) nr. 630/2013 som medførte store endringer i forvaltningen av skrapesyke, herunder bortfall av ordningen med tilleggsgaranti for skrapesyke. TSE-vilkårene for handel med småfe blir i sin helhet å finne i TSE-forordningen. De to rettsaktene som oppheves ble dermed overflødige.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 30. mars 2004 nr. 595 om forebygging av, kontroll med og utryddelse av overførbare spongiforme encefalopatier (TSE)
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er blitt vurdert av Spesialutvalget for matproduktsjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Miljøverndepratementet, Nærings- og handelsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Norge har tilleggsgaranti for skrapesyke, jf. ESA-vedtak nr. 30/07/COL. Endringen av skrapesykeforvaltningen og bortfall av EU-landenes mulighet til å ha tilleggsgaranti medfører at vi også mister vår. Godkjenningen av vårt nasjonale skrapesykeprogram som var bakgrunnen for at vi fikk tilleggsgaranti, må søkes videreført på tilsvarende måte som aktuelle medlemsland har gjort. Det vil si at vi, i forbindelse med innlemming av forordning (EU) nr.630/2013, har søkt om tilpasningstekst slik at Norge tilføyes listen i TSE-forordning 999/2001 over land med godkjent skrapesykeprogram.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Det er viktig at denne rettsakten blir tatt inn i EØS-avtalen samtidig med forordning (EU) nr. 630/2013 siden den innfører vilkår som skal erstatte tilleggsgarantien som oppheves av forordning (EU) nr. 631/2013.
Status
Rettsakten er vedtatt og er innlemmet i EØS-avtalen.