Betegnelser og merking av visse produkter innen vinsektoren: godkjenning av den beskyttede geografiske betegnelsen ‘Willamette Valley’
EØS-notat offentliggjort 23.10.2021
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.4.2025)
Sammendrag av innhold
Forordningen går etter ordinær prosedyre.
Forordningen beskytter "Willamette Valley" som opprinnelsesbetegnelse på en vin fra USA under basisforordningen om blant annet vin (32013R1308).
Forordningen som beskytter opprinnelsesbetegnelsen, inneholder imidlertid ikke den tilhørende såkalte produktspesifikasjonen for betegnelsen. Hovedspesifikasjonene i den såkalte produktspesifikasjonen er tidligere publisert i Official Journal, for eventuelle innsigelser. Forordningens innledende "fortale" inneholder bare en note med referanse til publiseringen i Official Journal av hovedspesifikasjonene i den såkalte produktspesifikasjonen.
Det er de såkalte produktspesifikasjonene, med eventuelle godkjente endringer, som inneholder de detaljerte vilkårene for å kunne bruke de beskyttede geografiske betegnelsene eller opprinnelsesbetegnelsene på vin.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen er ikke EØS-relevant (vin med opprinnelse i "tredjeland", USA), og skal derfor heller ikke gjennomføres i norsk rett.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen er ikke EØS-relevant (vin med opprinnelse i "tredjeland", USA), og vil derfor uansett ikke medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser verken for virksomhetene, myndighetene eller samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant at rettsakten ikke er EØS-relevant.
Vurdering
Det framgår av sektortilpasningene innledningsvis i Protokoll 47 til EØS-avtalen, at vinsamarbeidet i EØS ikke omfatter vin som har opprinnelse i "tredjeland". Dette framgår også av § 1 i den norske vinforskriften.
Denne vinen har opprinnelse i USA.
Konklusjon: Mattilsynet mener at forordningen ikke er EØS-relevant og at den derfor heller ikke skal tas inn i EØS-avtaleverket og ikke gjennomføres i norsk rett.
Status
Forordningen er fastsatt i EU og er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.