Biocider: oppheving av godkjenningen av tolylfluanid som aktivt stoff til bruk i biocidholdige produkter av type 7
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.5.2023)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) 2022/1990 opphever forordning (EU) 2016/1087 om godkjenning av tolylfluanid i produkttype 7 (konservering av overflatefilm). Bakgrunnen er omfattende funn i danske drikkevannskilder av en metabolitt som knyttes til bruk av tolylfluanid i maling. Ved ozonering av drikkevann kan metabolitten omdannes til et stoff som er gentoksisk, mutagent og karsinogent. Søkeren har meddelt at de ikke lenger produserer tolylfluanid og ikke ønsker å søke fornyet godkjenning, og det er ingen godkjente biocidprodukter med tolylfluanid i produkttype 7 i EU. Det konkluderes derfor at forordningen som godkjenner tolylfluanid i produkttype 7 kan oppheves. Behandlede produkter med tolylfluanid i produkttype 7 skal ikke plasseres på markedet i EU etter 10. mai 2023.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Biocidforordningen (EU) nr. 528/2012 ble innlemmet i EØS-avtalen 13. desember 2013. Biocidforordningen er gjennomført i norsk rett ved forskrift av 18. april 2017 nr. 480 om biocider (biocidforskriften). Gjennomføring av nye rettsakter skjer ved endring i biocidforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten anses ikke å ha økonomiske og/eller administrative konsekvenser ut over å foreta tilsvarende endring i biocidforskriften.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten omfattes av hurtigprosedyren. Høringsdokumenter om kommende/nye endringer i biocidregelverket legges ut på hjemmesiden til Miljødirektoratet. Norge ved Miljødirektoratet deltar aktivt i arbeidet med utvikling og oppfølging av biocidregelverket, blant annet ved deltakelse på "Competent Authority"-møter og "Standing Committee on Biocidal Products". Videre bidrar Norge med faglige innspill og som ansvarlig for vurdering av stoffer. Myndighetene er i kontakt med berørte parter, herunder aktuell norsk industri.
Vurdering
Rettsakten vurderes å være EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt 20. oktober 2022 og ble publisert i OJ 21. oktober 2022. Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen 28. april 2023.