Bruk av erytritol (E 968) som smaksforsterker i drikkevarer
Kommisjonsforordning (EU) 2015/1832 av 12. oktober 2015 om endring av vedlegg II til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder bruk av erytritol (E 968) som smaksforsterker i aromatiserte drikker, energiredusert eller uten tilsatt sukker
Commission Regulation (EU) 2015/1832 of 12 October 2015 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of Erythritol (E 968) as a flavour enhancer in energy-reduced or with no added sugars flavoured drinks
Norsk forskrift kunngjort 16.2.2016
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 23.10.2015)
Sammendrag av innhold
Denne rettsakten går etter hurtigprosedyren.
Rettsakten omhandler endring av forordning 1333/2008 om tilsetningsstoffer i næringsmidler. Det er søkt om å få anvende erytritol (E 968) for å forbedre smakprofil og munnfølelse av energireduserte drikker og drikkevarer uten tilsatt sukker. Erythritol på lave nivåer fungerer som en smaksforsterker og bidrar til å dempe bi-smak og dvelende sødme forbundet med bruk av høyintensitetssøtningsmidler i disse drikkevarer. Fordelen for forbrukerne vil derfor være tilgjengeligheten av bedre smaker på energireduserte drikkevarer.
Scientific Committee on Food (SCF) evaluerte erytritol i 2003 og konkluderte med at det er trygt for bruk i matvarer. Godkjenningen av erytritol dekker ikke bruk i drikker fordi erytritol i høye konsentrasjoner kan gi laksativa effekter. Dette gjelder særskilt unge forbrukere, gjennom inntak av erytritol i drikkevarer.
European Food Safety Authority (EFSA) har evaluert sikkerheten av den foreslåtte utvidelsen av bruk av erytritol som et tilsetningsstoff og konkluderte med at forbruk av erytritol i alkoholfrie drikkevarer på et maksimalt nivå på 1,6% ikke ville gi laksativa effekter.
Kommisjonen har i henhold til EFSAs konklusjon foreslått at tillate erytritol i matvarekategori 14.1.4. «Aromatiserte drikker» i vedlegg II til forordning (EU) nr. 1333/2008 med et maks brukermengde av 1.6%.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringene fører verken til økonomiske eller administrative konsekvenser for næringsmiddelbransjen. Godkjenningen gir næringsmiddelindustrien mulighet til å tilby kvalitetsmessig bedre produkter. Mattilsynet kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbrukerne og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten omhandler endring av forordning (EU) nr. 1333/2008 vad gjelder bruk av erytritol (E 968) som smaksforsterker i energireduserte drikker. Bruket er vurdert av EFSA og anses som sikkert i de mengder som foreslåes. Mattilsynet anser det kan gi forbrukerne energi-reduserte drikkevarer av bedre kvalitet og mener rettsakten er EØS relevant og akseptabel.
Status
EU kommisjonens utkast til rettsakt fikk tilslutning fra medlemsstatene på KOM SCOPAFF møte den 23. juni 2015. Rettsakten er ikke fastsatt av Kommisjonen.
Sammendrag av innhold
Denne rettsakten går etter hurtigprosedyren.
Rettsakten omhandler endring av forordning 1333/2008 om tilsetningsstoffer i næringsmidler. Det er søkt om å få anvende erytritol (E 968) for å forbedre smakprofil og munnfølelse av energireduserte drikker og drikkevarer uten tilsatt sukker. Erythritol på lave nivåer fungerer som en smaksforsterker og bidrar til å dempe bi-smak og dvelende sødme forbundet med bruk av høyintensitetssøtningsmidler i disse drikkevarer. Fordelen for forbrukerne vil derfor være tilgjengeligheten av bedre smaker på energireduserte drikkevarer.
Scientific Committee on Food (SCF) evaluerte erytritol i 2003 og konkluderte med at det er trygt for bruk i matvarer. Godkjenningen av erytritol dekker ikke bruk i drikker fordi erytritol i høye konsentrasjoner kan gi laksativa effekter. Dette gjelder særskilt unge forbrukere, gjennom inntak av erytritol i drikkevarer.
European Food Safety Authority (EFSA) har evaluert sikkerheten av den foreslåtte utvidelsen av bruk av erytritol som et tilsetningsstoff og konkluderte med at forbruk av erytritol i alkoholfrie drikkevarer på et maksimalt nivå på 1,6% ikke ville gi laksativa effekter.
Kommisjonen har i henhold til EFSAs konklusjon foreslått at tillate erytritol i matvarekategori 14.1.4. «Aromatiserte drikker» i vedlegg II til forordning (EU) nr. 1333/2008 med et maks brukermengde av 1.6%.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringene fører verken til økonomiske eller administrative konsekvenser for næringsmiddelbransjen. Godkjenningen gir næringsmiddelindustrien mulighet til å tilby kvalitetsmessig bedre produkter. Mattilsynet kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbrukerne og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten omhandler endring av forordning (EU) nr. 1333/2008 vad gjelder bruk av erytritol (E 968) som smaksforsterker i energireduserte drikker. Bruket er vurdert av EFSA og anses som sikkert i de mengder som foreslåes. Mattilsynet anser det kan gi forbrukerne energi-reduserte drikkevarer av bedre kvalitet og mener rettsakten er EØS relevant og akseptabel.
Status
EU kommisjonens utkast til rettsakt fikk tilslutning fra medlemsstatene på KOM SCOPAFF møte den 23. juni 2015. Rettsakten er ikke fastsatt av Kommisjonen.