Bruk av farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr: endringsbestemmelser om unntak for bruk av kvikksølv i systemer for intravaskulær ultralydavbildning
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.11.2021)
Sammendrag av innhold
Direktiv 2011/65/EU ( RoHS) fastsetter regler om begrensning av visse farlige stoffer, herunder kvikksølv, i elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter).
Kommisjonen har mottatt søknad om revisjon av unntak 42 i vedlegg IV vedrørende bruk av kvikksølv i elektriske, roterende konnektorer i intravaskulære ultralydbildesystemer. Søknaden gjelder utvidet gyldighetsperiode for unntaket. På grunn av manglende alternativer til kvikksølv i denne sammenheng, er substitusjon teknisk og vitenskapelig ikke mulig. Den totale negative konsekvensene for helse, miljø og sikkerhet ved å åpne for dette unntaket, vurderes å oppveie de totale fordelene ved dette.
Unntaket vurderes å være relevant og gis med tidsbegrensning og varighet inntil 30.juni 2026.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Hovedrettsakten, direktiv 2011/65/EU om begrensning av bruk av visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr, er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført ved produktforskriften kapittel 2a med vedlegg. Gjennomføring av nye rettsakter skjer ved endringer i denne forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringen styrker eksisterende EU-regelverk og vil derved gi økt beskyttelse av helse og miljø. Den samlede innstrammingen av kjemikaliepolitikken i Europa forventes på lengre sikt å medføre en betydelig reduksjon i omfanget av skader som kan knyttes til kjemikaliebruk i Europa. De aller fleste norske bedrifter som produserer, omsetter eller benytter kjemikalier i sin produksjon opererer internasjonalt. Dersom disse bedriftene fortsatt ønsker å ha tilgang til det europeiske markedet, må de oppfylle kravene i det nye EU-regelverket, uavhengig av om reglene gjennomføres i Norge eller ikke. Selve gjennomføringen i norsk regelverk vil derfor ikke medføre administrative eller økonomiske konsekvenser utover endringene som allerede følger av EUs nye regelverk.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten omfattes av hurtigprosedyren. Dokumenter om endringer i RoHS-direktivet legges ut på hjemmesiden til Miljødirektoratet. Norge deltar aktivt i arbeidet i EU knyttet til regelverket, blant annet i komiteer og ekspertgrupper i EU-kommisjonen
Status
Rettsakten er vedtatt i EU 08.03.21 og publisert i off.journ. 02.06.21