Bruk av stigmasterolrike plantesteroler i tilsetningsstoffer til mat
Norsk forskrift kunngjort 04.03.2014
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 28.02.2014)
Sammendrag av innhold
Forordningen endrer vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler og vedlegget til kommisjonsforordning (EU) nr. 231/2012 om spesifikasjoner for tilsetningsstoffer i næringsmidler. Stigmasterolrike plantesteroler (heretter kalt stigmasterol) godkjennes for bruk i fryseklare alkoholholdige cocktails med eller uten fløte. Det er et teknologisk behov for stigmasterol som stabilisator (iskrystalldannende middel) for å generere og vedlikeholde en finfordeling av iskrystaller i frosne alkoholholdige drikker. Uten stigmasterol kan en underkjøling av produktet skje og isdannelse kan ikke garanteres. European Food Safety Authority (EFSA) har evaluert stigmasterol for bruk i fryseklare alkoholholdige cocktails. EFSA konkluderte med at den foreslåtte bruk og bruksnivå av stigmasterol ikke er en mattrygghetsrisiko. EFSA konkluderte videre med at daglig inntak fra alle kilder ikke kommer til å overstige 3 gram/dag. Det er derfor hensiktsmessig å godkjenne bruk av stigmasterolrike plantesteroler som stabilisator i fryseklare alkoholholdige cocktails og gi tilsetningsstoffet E-nummeret E 499. Spesifikasjoner for stigmasterol bør gis i forordning (EU) nr. 231/2012.
Merknader
Rettslige konsekvenser: Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endring i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske, administrative og andre konsekvenser:Mattilsynet kan ikke se at gjennomføring av rettsakten i norsk rett vil medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning verken for norske virksomheter, myndighetene eller samfunnet forøvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Forordningen er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og er innlemmet i EØS-avtalen.