Bruken av informasjonssystemet for det indre marked og den digitale portal over landegrensene
EØS-notat offentliggjort 20.4.2024
Tidligere
- Forslag til europaparlaments- og rådsforordning lagt fram av Kommisjonen 5.9.2023
- Europaparlamentets plenumsbehandling 13.3.2024
Bakgrunn
Red.anm. Se også bakgrunnsinformasjon om KOM(2023) 516.
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.4.2024)
Sammendrag av innhold
Europakommisjonen la 5. september 2023 frem forslag til mindre endringer i to ordninger for utveksling av informasjon i EØS. Endringene har sammenheng med at Europakommisjonen har lagt frem forslag til innføring av en ny sammenslutningsform: europeiske foreninger. Endringene består i at offentlige myndigheter i EØS-statene skal kunne utveksle informasjon i forbindelse med for eksempel registrering av europeiske foreninger. I tillegg utvides gjeldende EØS-regler om at personer og bedrifter skal ha krav på at noen typer informasjon og offentlige tjenester tilbys digitalt, til også å gjelde for europeiske foreninger.
Beskrivelse
Informasjonssystem for det indre marked (IMI) benyttes til å utveksle informasjon mellom offentlige myndigheter i EØS-statene. Det foreslås en endring i forordning (EU) nr. 1024/2012 om administrativt samarbeid gjennom informasjonssystemet for det indre marked (IMI-forordningen), slik at offentlige myndigheter også kan utveksle informasjon i forbindelse med registrering av europeiske foreninger mv. Endringen består i at det tas inn en henvisning til direktiv om europeiske foreninger i vedlegg til IMI-forordningen.
EØS-avtalen inneholder regler om at personer og bedrifter har krav på tilgang til informasjon, og gjennomføring av visse offentlige tjenester, digitalt (digital portal for informasjon om det indre marked). Det foreslås en mindre justering i forordning (EU) 2018/1724 om opprettelse av en felles digital portal for å gi tilgang til opplysninger, prosedyrer og støtte- og problemløsingstjenester (SDG-forordningen), slik at også europeiske ideelle foreninger vil ha krav på slik informasjon og slike tjenester. Endringen består i at forordningens virkeområde utvides fra å gjelde for personer og bedrifter, til også å gjelde for juridiske personer som ikke utøver næringsvirksomhet, jf. forslag til endringer i artikkel 1, 2 og 14 i, og i vedlegg I til, fororodning (EU) 2018/1724. Europeiske foreninger er juridiske personer, og utøver ikke næringsvirksomhet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
IMI-forordningen er gjennomført i norsk rett i forskrift 15. desember 2015 nr. 1729 om gjennomføring i norsk rett av forordning (EU) nr. 1024/2012 om administrativt samarbeid gjennom informasjonssystemet for det indre marked og om opphevelse av kommisjonsbeslutning 2008/49/EF.
SDG-forordningen skal gjennomføres i norsk rett i forskrift. Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har sendt forslag til forskrift om gjennomføring av forordningen på offentlig høring. Høringsfrist var 13. mars 2024.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringen vil trolig ha begrensede økonomiske og administrative konsekvenser for myndigheter og private.
Sakkyndige instansers merknader
Vurdering
Forslaget til endringsforordning er EØS-relevant og akseptabelt. IMI-forordningen og SDG-forordningen er allerede innlemmet i EØs-avtalen. Eventuell innlemmelse av forordningen i EØS-avtalen bør vurderes i sammenheng med innlemmelse av direktiv om europeiske foreninger, som for tiden er til behandling i EUs institusjoner.
Status
Forslaget er til behandling i EUs institusjoner.