Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1582 av 1. august 2023 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til vilkårene for bruk av det nye næringsmiddelet 3'-sialyllaktosenatriumsalt framstilt av derivatstammer av Escherichia coli BL21(DE3)
Bruksbetingelser for 3'-Sialyllaktose natriumsalt av derivatstammer av Escherichia coli BL21(DE3) som ny mat: endringsbestemmelser
Norsk forskrift kunngjort 15.12.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 2.8.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 10.10.2023
- EØS-komitebeslutning 8.12.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.1.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring i bruksvilkårene for ny mat-ingrediensen 3'-sialyllaktose (3-SL) natriumsalt, produsert ved hjelp av genetisk modifiserte stammer av Escherichia coli BL21(DE3), som tidligere er godkjent og oppført i unionslista over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). Forordningen godkjenner å øke maksimumsnivået for ny mat-ingrediesen i morsmelkerstatninger fra 0,23 g/kg eller liter, til 0,28 g/kg eller liter.
Europakommisjonen har ikke vurdert det nødvendig å be EFSA om en risikovurdering, fordi det er snakk om en liten økning i maksimumsnivået, og at inntaket av 3-SL fortsatt vil være lavere enn fra morsmelk, som EFSA i en tidligere vurdering har vurdert ikke er av bekymring.
Europakommisjonen har selv vurdert at den samme endringen bør gjøres for næringsmidler for spesielle medisinske formål til sped- og småbarn, siden maksimumsgrensen for 3-SL i disse næringsmidlene er lenket til maksimumsgrensene for morsmelkerstatninger.
Ved rettsakten føres endres bruksvilkårene for ny mat-ingrediensen 3'-sialyllaktose (3-SL) natriumsalt, produsert ved hjelp av genetisk modifiserte stammer av Escherichia coli BL21(DE3) i tabell 1 i unionslisten, som beskrevet ovenfor.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.