Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2044 av 29. juli 2024 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til spesifikasjonene for og vilkårene for bruk av det nye næringsmiddelet biomasse av gjærsoppen Yarrowia lipolytica
Bruksbetingelser for gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica som ny mat: endringsbestemmelser
Norsk forskrift kunngjort 13.11.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 23.5.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.7.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 18.9.2024
- EØS-komitebeslutning 25.10.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.9.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring av bruksvilkår for biomasse av gjærsoppen Yarrowia lipolytica. Ny mat-ingrediensen er tidligere godkjent i kosttilskudd og måltidserstattere for vektkontroll til voksne, og oppført i unionslisten. Det søkes om godkjenning for en rekke nye matvarekategorier. I tillegg er det gjort endringer i spesifikasjonene i henhold til EFSA-vurderingen.
EFSA har i en risikovurdering vedtatt 26. september 2023 konkludert med at de foreslåtte endringene er helsemessig trygge. EFSA bemerket samtidig at grenseverdier for bly, kvikksølv, kadmium og arsen bør settes i spesifikasjonen for ny mat-ingrediensen.
Ved rettsakten endres bruksvilkår og spesifikasjoner i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), som nevnt ovenfor. Kosttilskudd skal merkes med at de ikke bør inntas ved samtidig konsum av andre produkter som er tilsatt ny mat-ingrediensen samme dag. Det er inkludert grenseverdier for kvikksølv, kadmium og arsen i spesifikasjonene i vedlegg 2 til unionslisten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.