Delegert kommisjonsforordning (EU) 2020/2155 av 14. oktober 2020 om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv 2013/31/EU ved opprettelse av en frivillig EU-ordning for vurdering av bygningers mulighet til bruk av intelligente systemer
Bygningsenergidirektivet: utfyllende bestemmelser om en frivillig EU-ordning for vurdering av bygningers mulighet til bruk av intelligente systemer
EØS-notat offentliggjort 6.12.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 21.12.2020
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.12.2024)
Sammendrag av innhold
Forordningen etablerer en felles EU-ordning for å vurdere bygningers mulighet til å utnytte intelligente styringssystemer med tanke på brukernes behov og kraftnettets kapasitet. Ordningen ble tatt inn i 2018-revisjonen av bygningsenergidirektivet, i artikkel 8 nr. 10 (2010/31/EU) og i vedlegg 1A. Kommisjonen fikk mandat til å etablere en slik frivillig ordning.
Indikatoren for bygningers mulighet til å utnytte intelligente styringssystemer (Smart Readiness Indicator- SRI) skal gi eiere og brukere av bygninger informasjon om bygningen. Informasjonen skal være komplementær til den som gis i bygningens energiattest (energimerket). Kommisjonen har i samarbeid med medlemslandene og eksperter utarbeidet en metodikk for SRI. Metodikken er
beskrevet i forordningens Vedlegg 1-9, og det er utarbeidet mer konkret informasjon og manualer for gjennomføring av ordningen. Ordningen er felles på EU-basis, men frivillig for medlemslandene. I tillegg gis det muligheter til nasjonal tilpasning.
Metodikken er beskrevet i vedleggene og innebærer at ulike aspekter ved bygningen gis en vurdering og karakter som til slutt oppsummeres i en samlet score. De kriteriene som blir vurdert er (Vedlegg 2):
- Energieffektivitet
- Vedlikehold og feildeteksjon
- Komfort
- Brukervennlighet
- Helse og tilgjengelighet
- Brukerinformasjon og brukervennlighet
- Energifleksibilitet og energilagring.
Metodikken beskriver hvordan ulike løsninger skal vurderes og vektes i en samlet beregning av bygningens SRI. Medlemslandene kan i noen grad gjøre nasjonale tilpasninger i metodikken, og det oppfordres til å lage nasjonalt veiledningsmateriell. Vedlegg 9 angir innholdet i attesten om bygningers mulighet til å utnytte intelligente styringssystemer. SRI-score skal her suppleres med mer detaljert informasjon.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører ingen endringer i norsk rett. Høring er vurdert som unødvendig. Dersom Norge vil etablere ordningen i Norge, kan dette skje som en frivillig nasjonal ordning.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten legger til rette for at medlemsland kan delta i ordningen og utnytte Kommisjonens grunnlagsarbeid. Kravet vil medføre kostnader for nasjonale myndigheter dersom man gjennomfører utprøving eller etablerer ordningen.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten vurderes å være EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten vurderes å være EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er publisert i Official Journal og har trådt i kraft i EU.
EU-kommisjonen har vedtatt en delegert kommisjonsforordning, forordning (EU) 2020/2155, om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2010/31/EU ved opprettelse av en frivillig EU-ordning for vurdering av bygningers mulighet til bruk av intelligente systemer.