Kommisjonsforordning (EU) 2025/258 av 7. februar 2025 om endring av forordning (EU) 2017/2400 med hensyn til fastsettelse av CO2-utslipp og drivstofforbruk for mellomstore og tunge lastebiler og tunge busser og inkludering av kjøretøyer som kjører på hydrogen og annen ny teknologi og endring av forordning (EU) 582/2011 når det gjelder gjeldende regler for bestemmelse av CO2 utslipp og drivstofforbruk for å få utvidet EU-typegodkjenning
CO2-utslipp fra og drivstofforbruk til tunge kjøretøy: endringsbestemmelser
EØS-notat offentliggjort 1.5.2025
Tidligere
- Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 4.7.2024 med tilbakemeldingsfrist 1.8.2024
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 22.10.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 20.2.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 30.4.2025)
Sammendrag av innhold
Bakgrunn og formål
Forordningen endrer forordning (EU) 2017/2400 ved å utvide metodene for beregning av CO-utslipp og drivstofforbruk for middels tunge og tunge lastebiler samt tunge busser. Den inkluderer også nye bestemmelser for kjøretøy drevet av hydrogen og andre nye teknologier. I tillegg justeres forordning (EU) nr. 582/2011 for å unngå overlappende testkrav for enkelte kjøretøy.
Forordningen åpner for nye teknologier som:
- Hydrogendrevne kjøretøy (brenselcelle og forbrenningsmotor).
- Effektive hjulaksler, som reduserer energitap.
- Flerdrivlinjede kjøretøy, der flere motorer opererer uavhengig.
- Kjøretøy som kan lades mens de er i bevegelse, for eksempel via induktiv lading eller luftledninger.
- Forbedring av sertifiseringsmetoder
- Nye prosedyrer for sertifisering av effektive hjulaksler for å sikre at deres positive effekt på CO-utslipp blir reflektert i beregningene.
- Forbedret luftmotstandsberegning, blant annet ved bruk av computational fluid dynamics (CFD)-simulering for mer pålitelige resultater.
Simuleringer og testing av kjøretøy
For å sikre mer presise beregninger av CO-utslipp og drivstofforbruk, må alle kjøretøy simuleres på alle relevante kjøremønstre. Dette er viktig fordi det ved sertifisering ikke alltid er klart om et kjøretøy skal brukes som et yrkeskjøretøy eller ikke.
I tillegg utvides kravene til on-road verification testing, som tidligere kun gjaldt middels og tunge lastebiler. Nå vil også tunge busser omfattes av denne testen, med tilpasninger som tar hensyn til deres mer komplekse produksjonsprosesser.
For å unngå unødvendige tester for middels tunge lastebiler, justeres forordning (EU) nr. 582/2011, slik at disse kjøretøyene ikke lenger må gjennomgå to forskjellige testregimer under både forordning (EU) 2017/2400 og WLTP-testprosedyren.
Tidsplan og implementering
Forordningen trer i kraft 1. januar 2026. Dog trer enkelte krav (bl.a. vedlegg X punkt 21) i kraft allerede 1. mars 2025. Fra 12. mars 2025 kan produsenter søke om sertifisering basert på de nye bestemmelsene.
Merknader
EU-hjemmel
Forordning (EU) 2025/258 er en delegert forordning vedtatt av Kommisjonen med hjemmel i traktaten om den Europeiske Unions virkemåte (TEUV), artikkel 290.
Rettslige konsekvenser
Forordning (EU) 2025/258 vil bli implementert i bilforskriften 2022.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Implementeringen antas ikke å få økonomiske konsekvenser av betydning for private eller offentlige myndigheter i Norge. Den vil heller ikke medføre administrative konsekvenser utover det som må gjøres for å implementere beslutningen i norsk regelverk. Forordningen vurderes å henhøre under Gruppe 2 (rettsakter som krever forskriftsendring og som ikke griper vesentlig inn i norsk handlefrihet).
Sakkyndige instansers merknader
Statens vegvesen vurderer forordningen som relevant og akseptabel for Norge. Samferdselsdepartementet støtter denne vurderingen.
Vurdering
Forordningen moderniserer og forbedrer regelverket for CO-beregning og drivstofforbruk for tunge kjøretøy. Den sikrer bedre tilpasning til nye teknologier, som hydrogen og elektriske drivlinjer, samtidig som den forenkler sertifiseringsprosesser og øker nøyaktigheten i målingene.
Andre opplysninger
Norge har deltatt i TCMV (Technical Committee for Motor Vehicles) i EU der forordningen har vært drøftet.
Status
Forordningen ble vedtatt 7. februar 2025 og kom til anvendelse i EU fra 12. mars 2025.
Forordningen vil bli sendt på nasjonal høring i løpet av mai 2025.