Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2835 av 4. november 2024 om fastsettelse av maler for forpliktelsene til å rapportere gjennomsiktighet for tilbydere av formidlingstjenester og leverandører av nettbaserte plattformer i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2022/2065
Digitale tjenester i det indre marked: maler for åpenhetsrapportering
EØS-notat offentliggjort 18.5.2025
Tidligere
- Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 8.12.2023 med tilbakemeldingsfrist 24.1.2023
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 5.11.2024
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.3.2025)
Sammendrag av innhold
Forordning om digitale tjenester (DSA) gir Kommisjonen hjemmel til å vedta gjennomføringsbestemmelser, og denne forordningen fastsetter regler om maler for form, innhold og andre detaljer i rapporter som tilbydere av formidlingstjenester må offentliggjøre i henhold til artikkel 15(1), 24(1) og 42(2) i DSA. Formålet er å sikre et tilstrekkelig gjennomsiktighet og ansvarlighet, samt muliggjøre omfattende og sammenlignbar rapportering.
DSA skisserer ulike rapporteringsplikter for tilbydere av formidlingstjenester, vertstjenester og internettplattformer, samt tilbydere av veldig store internettplattformer (Very Large Online Platform - VLOP) og veldig store nettbaserte søkemotorer (Very Large Online Search Enigine - VLOSE) (unntak for tilbydere av formidlingstjenester som kvalifiserer som svært små eller små bedrifter). For en mest mulig effektiv gransking av beslutninger om innholdsmoderering, bør de nevnte tilbyderne bruke malene og instruksjonene som er angitt i vedleggene til denne forordningen når de overholder forpliktelsene til rapportering i henhold til DSA.
For å lette etterlevelsen av tilbydernes rapporteringsforpliktelser, særlig for å sikre maskinlesbarheten og lett tilgjengelighet til gjennomsiktighetsrapportene, bør publiseringsformatet harmoniseres i samsvar med artikkel 15 nr. 3 og artikkel 24 nr. 6 i DSA. For å sikre at rapportene er maskinlesbare, skal tilbyderne publisere rapportene i et åpent dokumentformat (ODF) CSV-format (kommaseparerte verdier). Kommisjonen skal gjøre CSV- og XLSX-versjonene av malene i vedlegg I tilgjengelig online. For å kunne sammenligne rapportene til alle tilbyderne, bør rapporteringsperiodene og publiseringsdatoene harmoniseres i samsvar med artikkel 15 nr. 3 og 24 nr. 6 i DSA.
I henhold til artikkel 42 nr. 1 i DSA skal VLOPs og VLOSEs rapportere minst hver sjette måned. Starten på disse tilbydernes rapporteringssyklus avhenger av datoen tjenesten har blitt utpekt av Kommisjonen. Følgelig er ikke de halvårlige rapporteringssyklusene til disse tilbyderne harmonisert.
I henhold til artikkel 15 nr. 1 i DSA skal tilbydere av formidlingstjenester, vertstjenester og internettplattformer rapportere årlig, fra og med 17. februar 2024 (datoen DSA trådte i kraft). De halvårlige rapporteringssyklusene til VLOPs og VLOSEs er ikke på linje med de årlige rapporteringssyklusene til tilbydere av formidlingstjenester, vertstjenester og internettplattformer.
For å lette Kommisjonens evaluering av den potensielle effekten av DSA, skal alle tilbydere oppbevare rapportene i en minimumsperiode på fem år etter publisering. Tilbyderne kan publisere oppdaterte versjoner av tidligere publiserte rapporter med det formål å rette opp feil eller endringer i metoden som brukes for å beregne rapporterte tall. Versjoner av en rapport skal være eksplisitt merket for å kunne enkelt gjenkjenne versjonen og datoen for rapporten. For å sikre offentlig tilgang til historiske rapporter, skal rapportene, inkludert alle publiserte versjoner, minimum forbli offentlig tilgjengelige gjennom hele den femårige oppbevaringsperioden.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Kommisjonens gjennomføringsforordning kan ikke tre i kraft før DSA er en del av EØS-avtalen og gjennomført i nasjonal rett.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Kommisjonens gjennomføringsforordning som fastsetter regler om maler for form, innhold og andre detaljer i rapporter som tilbydere av formidlingstjenester må offentliggjøre, medfører ikke økonomiske eller administrative konsekvenser som ikke allerede er forutsatt at vil påløpe som følge av innføringen av DSA i norsk rett.
Sakkyndige instansers merknader
Konklusjon:
Forordningen anses EØS-relevant og akseptabel og er aktuell for innlemming i EØS-avtalen. Kommisjonens gjennomføringsforordning kan ikke tre i kraft før DSA er en del av EØS-avtalen og gjennomført i nasjonal rett.
Vurdering
Forordningen inneholder regler knyttet til maler for form, innhold og andre detaljer i rapporter som tilbydere av formidlingstjenester må offentliggjøre under forordning om digitale tjenester (DSA) og det vises til vurderingen i EØS-posisjonsnotat om DSA. EØS EFTA-landene er i ferd med å ferdigstille EØS--tilpasninger til DSA.
Status
Kommisjonens gjennomføringsforordning ble vedtatt 4. november 2024. Rettsakten trådte i kraft i EU 25. november 2024.