Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/607 av 15. februar 2024 om praktiske og operasjonelle ordninger for hvordan informasjonsdelingssystemet fungerer i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2022/2065 («Digital Services Act»)
Digitale tjenester i det indre marked: opprettelse av informasjonsdelingssystem (AGORA)
EØS-notat offentliggjort 8.11.2024
Tidligere
- Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 8.12.2023 med tilbakemeldingsfrist 5.1.2023
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 16.2.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.6.2024)
Sammendrag av innhold
Forordning om digitale tjenester (DSA) gir Kommisjonen hjemmel til å vedta gjennomføringsbestemmelser, og denne forordningen fastsetter regler om praktiske og operasjonelle ordninger for hvordan informasjonsdelingssystemet skal fungere i henhold til DSA. Et effektivt tilsyn og håndheving av reglene i DSA krever samarbeid mellom medlemlandene og Kommisjonen, noe som forutsetter en sømløs utveksling av informasjon mellom landene og med Kommisjonen. (Dette samarbeidet vil gjelde tilsvarende for EFTA-landene dersom DSA innlemmes i EØS-avtalen).
DSA fastsetter at Kommisjonen etablerer og vedlikeholder et pålitelig, sikkert og interoperabelt informasjonsdelingssystem, heretter kalt «AGORA», som støtter kommunikasjon mellom DSA-koordinatorer, Kommisjonen og European Board for Digital Services (EBDS). Andre kompetente myndigheter kan gis tilgang til AGORA, der det er nødvendig, for å utføre oppgavene som er tillagt dem i samsvar med DSA. Koordinatorene, Kommisjonen og EBDS er pålagt å bruke AGORA for all kommunikasjon som gjøres i henhold til DSA. AGORA skal utvikles av Kommisjonen.
AGORA skal være tilgjengelig på alle offisielle språk i EU, samt tilby helautomatiserte maskinoversettelsesverktøy for oversettelse av dokumenter og meldinger som utveksles gjennom systemet. Personopplysninger som utveksles gjennom AGORA skal kun behandles for tilsyn, etterforskning, håndheving og overvåking i henhold til DSA. AGORA bør utvikles og utformes med hensyn til kravene i EUs personvernsforordning, og bør derfor tilby et betydelig høyere nivå av beskyttelse og sikkerhet enn andre metoder for informasjonsutveksling, som telefon, vanlig post eller elektronisk post.
Hver og en DSA-koordinator skal utpeke minst én AGORA-administrator i sitt medlemsland for spørsmål knyttet til AGORA. Hver og en DSA-koordinator skal også være ansvarlig for utpekingen av AGORA-administratorer for sine respektive kompetente myndigheter som har fått tilgang til AGORA i henhold til DSA.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Kommisjonens gjennomføringsforordning kan ikke tre i kraft før DSA er en del av EØS-avtalen og gjennomført i nasjonal rett.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Kommisjonens gjennomføringsforordning som fastsetter regler om praktiske og operasjonelle ordninger for hvordan informasjonsdelingssystemet skal fungere i henhold til DSA, medfører ikke økonomiske eller administrative konsekvenser som ikke allerede er forutsatt at vil påløpe som følge av innføringen av DSA i norsk rett.
Sakkyndige instansers merknader
Konklusjon:
Forordningen anses EØS-relevant og er aktuell for innlemming i EØS-avtalen. Hvorvidt forslag til forordning er akseptabel vi bli vurdert sammen med DSA.
Vurdering
Forordningen inneholder regler for hvordan informasjonsdelingssystemet skal fungere under forordning om digitale tjenester (DSA) og det vises til vurderingen i EØS-posisjonsnotat om DSA. EFTA-landene vurderer behovet for tilpasningstekst i DSA og det er for tidlig å ta stilling til om forordningen er akseptabel.
Status
Kommisjonens gjennomføringsforordning ble vedtatt 16. mars 2024. Rettsakten trådte i kraft i EU 7. mars 2024.