Delegert kommisjonsbeslutning (EU) 2024/1441 av 11. mars 2024 om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2020/2184 om fastsettelse av testmetoder for å måle mikroplast i drikkevann
Drikkevannsdirektivet 2020: utfyllende bestemmelser om testmetoder for mikroplast
EØS-notat offentliggjort 19.9.2024
Tidligere
- Utkast til delegert kommisjonsbeslutning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 11.3.2024
- Kommisjonsbeslutning publisert i EU-tidende 21.5.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.9.2024)
Sammendrag av innhold
Den delegerte kommisjonsbeslutningen fastsetter en metode for måling av mikroplast i drikkevann. Det følger av det nye drikkevannsdirektivet artikkel 13(8) at kommisjonen gjennom gjennomføringsrettsakter skal opprette og oppdatere en observasjonsliste over stoffer og forbindelser som kan utgjøre en potensiell risiko for folkehelsen og som det er sannsynlig at finnes i drikkevann. Om nødvendig skal det i obsevasjonslisten også fastsettes mulige analysemetoder for stoffer og forbindelser angitt på listen. Det følger videre at den første observasjonslisten skal omfatte beta-estradiol og nonylphenol og skal opprettes senest den 12. januar 2022. Den første observasjonslisten er opprettet gjennom kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2022/679 som enda ikke er innlemmet i EØS-avtalen, se EØS-notatet om rettsakten. Metoden for måling av mikroplast fastsatt i beslutningen her, beslutning (EU) 2024/1441, er fastsatt i påvente av at mikroplast blir tatt inn i observasjonslisten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring i norsk rett av beslutningen medfører behov for endring i drikkevannsforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Denne rettsakten vil isolert sett ikke medføre økonomiske eller administrative konsekvenser ettersom mikroplast enda ikke er innlemmet i en observasjonsliste.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 20
Andre opplysninger
https://webgate.ec.europa.eu/regdel/#/delegatedActs/2216?lang=en
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.