Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/216 av 11. januar 2024 om endring av vedlegget til gjennomføringsforordning (EU) 2018/1882 om listeførte sykdommer hos akvatiske dyr og om listen over arter og grupper av arter som utgjør en betydelig risiko for spredning av disse listeførte sykdommene
Dyrehelseforordningen: endringer til gjennomføringsbestemmelser om listeførte sykdommer hos akvatiske dyr
Norsk forskrift kunngjort 10.12.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 12.1.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 16.10.2024
- EØS-komitebeslutning 6.12.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.9.2024)
Sammendrag av innhold
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/216 endrer vedlegget til gjennomføringsforordning (EU) 2018/1882 som lister opp arter eller grupper av arter som utgjør en risiko for spredning av listeførte sykdommer.
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har i sine vitenskapelige uttalelser fra 1. august 2023 gitt rådgivning om fiskearter, bløtdyr og krepsdyr som kan fungere som vektorer for sykdommer listeført i forordning (EU) 2016/429. Basert på disse uttalelsene foreslår kommisjonen å revidere listen over vektorarter for listeførte akvatiske sykdommer.
Vektorarter for de ulike listeførte sykdommene er oppført i fjerde kolonne i tabellen i Vedlegget til (EU) 2018/1882. Kommisjonen foreslår å endre tabellen slik at vektorartene som ble identifisert i EFSAs vitenskapelige uttalelser inkluderes i oversikten over vektorarter. Samtidig foreslås det at arter som nå er oppført som vektorarter, men som ikke ble identifisert som vektorer i EFSAs vitenskapelige uttalelser, fjernes fra tabellen. I praksis betyr dette at det foreslås å redusere listen over vektorarter fra mer enn 200 arter til ti arter (syv for Koi herpesvirus, en for Mikrocytos mackini og en for Taurasyndrom). Tre vektorarter identifisert i EFSAs vitenskapelige uttalelser (en for Perkinsus marinus og to for Hvitflekksykdom) ble ikke foreslått inkludert som vektorarter da dette gjelder viltlevende arter i sjø som myndighetene vanskelig kan forvalte.
Mottakelige arter for listeførte sykdommer er oppført i tredje kolonne av tabellen i Vedlegget til (EU) 2018/1882. Oversikten over mottakelige arter ble i 2022 endret ved forordning (EU) 2022/925. Dette gjaldt ikke Marteilia refringens og Perkinsus marinus da mottakelige arter for disse var under vurdering av Verdens dyrehelseorganisasjon (WOAH). Oppdatert oversikt over mottakelige arter for Marteilia refringens ble vedtatt på WOAHs generalforsamling i mai 2023. Kommisjonen foreslår å oppdatere listen over mottakelige arter for Marteilia refringens i samsvar med WOAH Aquatic Animal Health Code artikkel 11.4.2, med unntak av blåskjellartene Mytilus edulis og Mytilus galloprovincialis. I 2018 besluttet EU å ikke inkludere M. edulis og M. galloprovincialis i oversikten over mottakelige arter. Dette var basert på en factfinding mission og diskusjoner med medlemslandene. Kommisjonen inkluderer derfor ikke M. edulis og M. galloprovincialis i oversikten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil gjennomføres i dyrehelseforskriften og vil kreve endring av denne.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet vurderer det som positivt at regelverket oppdateres i henhold til nye vitenskapelige uttalelser, slik at overvåking for listeførte sykdommer kan gjennomføres på best mulig faglig grunnlag.. Oppdateringen av oversikten over vektorarter vurderes derfor som hensiktsmessig og ønskelig. Norge har fristatus for Marteilia refringens, med unntak av et område i Bømlo. Kommisjonen ønsket ikke å inkludere blåskjellartene M. edulis og M. galloprovincialis i oversikten over mottakelige arter. Da disse artene er oppført som mottakelige hos WOAH innhentet Mattilsynet en vurdering fra referanselaboratoriet for skjellsykdommer ved Havforskningsinstituttet. Referanselaboratoriet vurderer kommisjonens ønske som vitenskapelig relevant. Nyere vitenskapelig arbeid tyder på at det bør vurderes om Marteilia skal skilles i to arter; Marteilia refringens som infiserer østers og Marteilia pararefringens som infiserer blåskjell. EU fjernet M. edulis og M. galloprovincialis fra oversikten over mottakelige arter allerede i 2018. En mulig konsekvens av å ikke gjeninnsette blåskjell i oversikten over mottakelige arter kan være begrenset overvåking av Marteilia refringens i blåskjell i EU/EØS-området med fare for spredning via forflytning av levende blåskjell til utsett mellom områder med ulik smittestatus.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.