Dyrehelseforordningen: gjennomføringsbestemmelser om sykdomsfri status for visse land og regioner
Norsk forskrift kunngjort 17.6.2022
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 23.6.2022)
Sammendrag av innhold
Dyrehelseforordningen (EU) 2016/429 er basisforordningen i det nye dyrehelseregelverket i EØS. I artiklene 5 og 9 i denne forordningen gis det bestemmelser om listeføring og kategorisering av dyresykdommer som reguleres av dyrehelseregelverket. Utfyllende bestemmelser om listeføring av dyresykdommer er gitt i forordning (EU) 2018/1629 og bestemmelser om kategorisering av disse sykdommene er gitt i forordning (EU) 2018/1882. Artikkel 9 i dyrehelseforordningen sier at sykdommer i kategori B skal være gjenstand for obligatorisk utryddelse, mens sykdommer i kategori C skal være gjenstand for frivillig utryddelse. Videre skal utryddelsesprogrammer for kategori B- og C-sykdommer godkjennes av Kommisjonen. Bestemmelsene sier også at Kommisjonen kan godkjenne sykdomsfri- og ikke-vaksinerende status for sykdommer i kategoriene A, B og C.
Rettsakten endrer gjennomføringsforordning (EU) 2021/620 som listefører medlemsland med godkjent sykdomsfri status og godkjente utryddelsesprogram for kategori B- og C-sykdommer. Endringene er som følger:
• Vedlegg II endres ved at oppføring for sykdomsfri status for infeksjon med Mykobakterium tuberkulosis-komplekset av den autonome regionen Galicia og den autonome regionen Principado de Asturias i Spania endres.
• Vedlegg VIII endres ved at oppføring for sykdomsfri status for infeksjon med blåtungevirus av den autonome regionen Islas Baleares, provinsene Huelva og Sevilla, regionene Azuaga, Badajoz, Mérida, Jerez de los Caballeros og Zafra i Badajoz provinsen i Spania og Alentojo regionen og Santarém distriktet i Lisboa e Vale do Tejo regionen i Portugal endres.
• Vedlegg IX endres ved at oppføring av sykdomsfri status for infestasjon med Varroa spp av Åland i Finland endres.
• Vedlegg XIII endres ved at oppføring av sykdomsfri status for infeksiøs haematopoetisk nekrose (IHN) for Danmark og Finland endres.
Endringene gjøres på bakgrunn av at Kommisjonen har vurdert og funnet tilfredsstillende dokumentasjon fra de nevnte landene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil gjennomføres i dyrehelseovervåkningsforskriften og vil kreve en endring av denne.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten vil ikke ha noen økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. Vi støtter oss til Kommisjonens vurderinger når det gjelder godkjenning av sykdomsfri status eller tilbaketrekking av disse.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.