Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2117 av 12. oktober 2023 om fastsetting av nødvendige regler og detaljerte krav for drift og forvaltning av det sentrale datalageret i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1139
EASA-forordningen 2018: regler og krav for drift og forvaltning av et datalager
EØS-notat offentliggjort 8.12.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 13.10.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 8.12.2023)
Status
Norge ved Luftfartstilsynet har vært representert i arbeidsgruppen for registeret. Representanten har IT-teknisk kompetanse.
Utkast til Opinion har vært på høringsrunde med en del kritiske innspill fra enkelte medlemsstater. En del knyttet til GDPR og personopplysninger. EU-kommisjonen har skissert en tidsramme på 4-5 år før registeret er etablert og i drift, for å sikre at både EASA og medlemsstatene er klare. Opinion 04/2022 ble publisert 14. juli 2022 på EASAs nettsider.
EASA og EU-kommisjonen presenterte Opinion i EASA-komitemøtet i oktober 2022 og i februar 2023. Luftfartstilsynet deltok i møtene. Statene har i hovedsak støttet forslaget, men flere har vært opptatt av personvern og dataintegritet for de registrerte opplysningenen. Kommisjonen presenterte et revidert utkast til rettsakt i EASA-komitemøtet i juni 2023 basert på innspillene fra statene. Norge hadde ingen særskilte merknader til forslaget. Kommisjonen la frem et forslag til avstemming, og voteringen ble gjennomført med positivt resultat og rettsakten kan da vedtas EU-kommisjonen. EU-kommisjonen vedtok rettsakten 12. oktober 2023 som forordning (EU) 2023/2117.
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) 2023/2117 implementerer artikkel 74 i forordning (EU) 2018/1139 (EASA-basisforordning), som krever at EASA, i samarbeid med EU-kommisjonen og de nasjonale kompetente myndigehtene, oppretter og administrerer et register av opplysninger relatert til sivil luftfart (repository of information). I forordning 2018/1139 artikkel 74 nr. 1 (a)-(r) og nr. 2 er det listet opp hvilke opplysninger som skal legges inn i registeret, herunder sertifikater utstedt og deklaringer mottatt av EASA og ansvarlige myndigheter, medlemsstatenes bruk av fleksibilitetsbestemmelsene i 2018/1139 artikkel 70 og 71, EASAS tiltak ifm. flyging over konfliktsoner, opplysninger om piloters medisinske sertifisering, mm.
Forordningen fastsetter nødvemdige bestemmelser om funksjonen og forvaltningen av registeret, håndtering av informasjonen, formidling og oppdatering av opplysningene, sikkerhetsstyring for å beskytte infrastrukturen og dataen som er lagret og beskyttelse av personlige opplysninger som er lagret i registeret. Forordningen vil gjelde for EU-kommisjonen, det europeiske luftfartsbyrået (EASA), nasjonale myndigheter, nasjonale flyleger og flymedisinske sentre, og undersøkelsmyndigheter, jf. artikkel 2. I tillegg vil relevante aktører ("interested parties") kunne få tilgang til opplysninger.
I artikkel 9 er det fastsatt at personlige opplysninger skal beskyttes i samsvar med personopplysningslovgivningen i EU.
Rettsakten skal sikre et effektivt samarbeid mellom EASA og nasjonale myndigheter i deres utførelse av sertifisering, tilsyn og håndheving, og forbedre harmoniseringen mellom medlemsstatene. Hovedfordelen med forslaget er at effektiv tilgang, utveksling og forvaltning av oppysninger og data relatert til sivil luftfart vil bidra til sikkerhet og effektivitet i det europeiske luftfartssystemet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten er hjemlet i EASA-basisfordning 2018/1139, som er gitt med hjemmel i TFEU artikkel 100. I samsvar med forordning (EU) artikkel 74 nr. 8 skal EU-kommisjonen vedta gjennomføringsforordning som fastsetter nødvendige bestemmelser når det gjelder registerets funksjon og forvaltning, og nærmere detaljerte krav.
Forordningen vil bli gjennomført i norsk rett i ny EASA-forskrift som skal erstatte forskrift 26. februar 2013 om felleseuropeiske sikkerhetsregler for sivil luftfart og om etablering av et europeisk flysikkerhetsbyrå (EASA-forskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Luftfartstilsynet må avlevere data på flere områder til registreret. For å gjennomføre overføringen av data, må vi ha et grensesnitt som sørger for avleveringen. Det er ikke per i dag avdekket at implementeringen vil føre til større økonomiske kostnader.
Sakkyndige instansers merknader
Saken har ikke vært behandlet av spesialutvalget. Forordningen vil bli sendt på høring vinteren 2023/24.
Vurdering
Rettsakten anses EØS-relevant og akseptabel.