Kommisjonsvedtak 2009/334/EF av 20. april 2009 om opprettelse av en ekspertgruppe for de europeiske GNSS-systemenes sikkerhet
Ekspertgruppe for sikkerheten til de europeiske satellittbaserte navigasjonssystemene
EØS-komitevedtak 4.12.2009
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.4.2010)
Sammendrag av innhold
Kommisjonsbeslutningen vedtar opprettelsen av en ekspertgruppe for sikkerhet for de europeiske GNSS systemene. Ekspertgruppen skal bistå Europakommisjonen i GNSS-relaterte sikkerhetsspørsmål. Ekspertgruppen skal bestå av:
1. En representant fra hvert medlemsland
2. En representant fra Kommisjonen
3. Observatører fra GNSS Supervisory Authority (GSA), European Space Agency (ESA) og Secretary-General of the Council of the European Union/High Representative Common Foreign and Security Policy (SG/HR)
I tillegg er det åpnet for deltagelse fra tredjeland. Artikkel 4 punkt 4 behandler Norge og Sveits sin særposisjon i ekspertgruppen. Representanter fra Norge og Sveits inviteres til å delta i ekspertgruppen som observatører på midlertidig basis frem til en avtale mellom partene er inngått. Denne midlertidige ordningen har en maksimum varighet på tre år.
Bakgrunnen for at beslutningen tas inn i EØS-avtalen er at de europeiske GNSS-programmene ble innlemmet i EØS-avtalen gjennom EØS-komiteens beslutning av 8. juli 2009 (94/2009). Deltagelsen i Galileo er regulert gjennom EØS-komiteens beslutning samt en tilknyttet avtale.
Merknader
Norge er sikret deltagelse uten stemmerett i ekspertgruppen gjennom bestemmelser i EØS avtalen. Kommisjonen har henvendt seg til Nærings- og handelsdepartementet for utnevnelse av Norges representanter i ekspertgruppen for sikkerhet. En representant fra Norsk Romsenter og en representant fra Norges sikkerhetsmyndighet er utnevnt.
Sakkyndige instansers merknader
St.prp. nr. 54 (2008-2009) er skrevet i samarbeid UD, FKD, JD, MD og SD, og deres innspill er innarbeidet i proposisjonen. I tillegg har Norsk Romsenter bistått med kvalitetssikring av teksten. Proposisjonen har også vært på høring blant de berørte departementer.
Vurdering
Aktiv deltagelse i ekspertgruppen er viktig for å sikre innflytelse og innsikt i utformingen av sikkerhetsrelaterte forhold knyttet til infrastruktur som har stor samfunnsmessig betydning. Det er planlagt å etablere permanente bakkestasjoner på Svalbard og ved Troll i Antarktis. Ekspertgruppen vil blant annet behandle sikkerhetaspekter knyttet til bakkestasjonene, og som vil få direkte betydning for Norge som vertsnasjon.
Status
Kommisjonsbeslutning 2009/334/EC ble publisert i OJ 21. april 2009. Beslutningen ble tatt inn i EØS-avtalen 4. desember 2009 gjennom EØS-komiteens beslutning nr. 159/2009, og trådte i kraft 5. desember 2009.