Ekstraksjonsmidler anvendt ved fremstilling av næringsmidler og næringsmiddelingredienser: endringsbestemmelser
Kommisjonsdirektiv (EU) 2016/1855 av 19. oktober 2016 om endring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/32/EF om tilnærming av lover i medlemsstatene om løsemidler som brukes i produksjonen av matvarer og ingredienser til mat
Commission Directive (EU) 2016/1855 of 19 October 2016 amending Directive 2009/32/EC of the European Parliament and of the Council on the approximation of the laws of the Member States on extraction solvents used in the production of foodstuffs and food ingredients
Norsk forskrift kunngjort 7.2.2017
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.2.2017)
Sammendrag av innhold
Utkastet til endringer i Europaparlament- og Rådsdirektivet (EF) nr.2009/32 / EF av om tilnærming av lover i medlemsstatene om løsemidler som brukes i produksjonen av matvarer og ingredienser til mat endrer restmengde av dimetyleter i avfettede proteiner.
Ekstraksjonsforskriften godkjenner dimetyleter ekstraksjonsmiddel ved avfetting av proteiner, med maks restmengde på 9 ppb.
Søker mener det er vanskelig å fjerne DME og ber om at restmengdene økes til 3 ppm i collagen. I tillegg ønsker søker at DME også kan benyttes til avfetting av kollagen. Søker ber også om å bruke DME i avfetting av gelatin, med restmengder på 9 μg/kg.
EFSA vurderingen fra 2009 konkluderer med at restmengder DME på 9 μg/kg ved 2 % protein i det endelige næringsmiddelet ikke fører til helsemessig bekymring.
Norsk syn: Økt restmengde av DME etter avfetting av proteiner er akseptabelt, og ikke av helsemessig risiko.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten in norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 21. desember 1993 nr.1380 om om ekstraksjonsmidler til fremstilling av næringsmidler
Økonomiske og administrative konsekvenser
Dagens krav til restmengdene av DME i avfettede proteinprodukter er nærmest umulig å nå. Økt godkjent restmengde fører til kortere produksjontid, uten at det går utover kvaliteten.
Mattilsynet legger EFSAs vurdering til grunn og anser ikke de økte restmengdene for å være av helsemessiig betydning. Mattilsynet kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbrukerene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at endringen av regelverket i EU ikke vil endre vår fortolkning av bruken av ekstraksjonsmidler. Mattilsynet legger til grunn at endringen ikke medfører økt helsemessig risiko for befolkningen, og anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Utkastet til endringer i Europaparlament- og Rådsdirektivet (EF) nr.2009/32 / EF av om tilnærming av lover i medlemsstatene om løsemidler som brukes i produksjonen av matvarer og ingredienser til mat endrer restmengde av dimetyleter i avfettede proteiner.
Ekstraksjonsforskriften godkjenner dimetyleter ekstraksjonsmiddel ved avfetting av proteiner, med maks restmengde på 9 ppb.
Søker mener det er vanskelig å fjerne DME og ber om at restmengdene økes til 3 ppm i collagen. I tillegg ønsker søker at DME også kan benyttes til avfetting av kollagen. Søker ber også om å bruke DME i avfetting av gelatin, med restmengder på 9 μg/kg.
EFSA vurderingen fra 2009 konkluderer med at restmengder DME på 9 μg/kg ved 2 % protein i det endelige næringsmiddelet ikke fører til helsemessig bekymring.
Norsk syn: Økt restmengde av DME etter avfetting av proteiner er akseptabelt, og ikke av helsemessig risiko.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten in norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 21. desember 1993 nr.1380 om om ekstraksjonsmidler til fremstilling av næringsmidler
Økonomiske og administrative konsekvenser
Dagens krav til restmengdene av DME i avfettede proteinprodukter er nærmest umulig å nå. Økt godkjent restmengde fører til kortere produksjontid, uten at det går utover kvaliteten.
Mattilsynet legger EFSAs vurdering til grunn og anser ikke de økte restmengdene for å være av helsemessiig betydning. Mattilsynet kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbrukerene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at endringen av regelverket i EU ikke vil endre vår fortolkning av bruken av ekstraksjonsmidler. Mattilsynet legger til grunn at endringen ikke medfører økt helsemessig risiko for befolkningen, og anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen.