Elektroniske transaksjoner i det indre marked basert på eID og e-signatur: gjennomføringsbestemmelser om samvirkeevne
Norsk forskrift kunngjort 27.11.2019
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.11.2016)
Sammendrag av innhold
Etter artikkel 12 (2) i forordning (EU) nr. 910/2014 skal det innføres en interoperabilitetsramme for å sikre interoperabilitet mellom nasjonale eID-ordninger som er notifisert etter forordningens artikkel 9 (1). Gjennomføringsforordning (EU) 2015/1501 fastsetter tekniske og operasjonelle krav til interoperabilitetsrammen.
Forordningen fastsetter tekniske minimumskrav, minstekrav til persoidentifikasjonsdata, felles operasjonelle standarder og referanser til sikkerhetsnivåer og mapping av disse.
Interoperabilitetsrammen tar sikte på å være teknologinøytral og skal ikke forskjellsbehandle mellom spesifikke nasjonale tekniske løsninger for eID innenfor et medlemsland. Den skal følge europeiske og internasjonale standarder så langt det er mulig, den skal lette gjennomføringen av prinsippet om innebygget personvern (privacy by design) og den skal sikre at personopplysninger behandles i overensstemmelse med direktiv 95/46/EF.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Bestemmelsene utfyller forordningen slik at man sikrer en teknisk og operasjonell ramme for utveklsing av eID-er på på tvers av landene i EU.
Økonomiske og administrative konsekvenser
I all hovedsakelig vil rettsakten konsekvensene av rettsakten innebære nødvendig, først og fremst teknisk, tilrettelegging i ID-porten. I tillegg til det eventuelt være behov tilpasning i folkeregisteret for å gjenkjenne minimum datasett.
Sakkyndige instansers merknader
Direktoratet for forvaltningsutvikling og IKT har deltatt i prosessen med å utarbeide gjennomføringsfororordningen i eIDAS Expert Group og finner innholdet akseptabelt.
Vurdering
Forordningen etablerer en plattform slik at man i praksis skal kunne koble til eID-løsninger fra de forskjellige medlemslandene, for å kunne muliggjøre interoperabilitet.
Konklusjon: Gjennomføringsforordningen vurderes som EØS-relevant og akseptabel og anbefales tatt inn i EØS-avtalens vedlegg XI uten behov for tilpasningstekst.
Status
Rettsakten ble publisert i Official Journal 9. mai 2015.