EU-kontrollprogram for maksimalgrenseverdier av plantevernmidler i næringsmidler
EØS-notat (nytt) offentliggjort 25.11.2010
Nærmere omtale
Red.anm.: EU-rettsakten er opphevet.
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.1.2011)
Sammendrag av innhold
Rettsakten etablerer et koordinert flerårig felles kontrollprogram for rester av plantevernmidler i og på næringsmidler av vegetabilsk og animalsk opprinnelse for 2011, 2012 og 2013. Programmene for 2011 og 2012 ble vedtatt ved forordning (EF) nr. 901/2009, men da det er anledning til å gjøre endringer fra år til år er disse revurdert og forordning (EF) nr. 901/2009 er opphevet. Det nye programmet omfatter også 2013. Det angis en rekke kombinasjoner av stoffer og næringsmidler som skal analyseres og hvor mange prøver de enkelte medlemsland skal ta av hvert næringsmiddel. I tillegg skal det i 2011 tas ti prøver av prosessert kornbasert barnemat og i 2012 og 2013 av mat for småbarn. Grenseverdier for barnemat er ikke en del av regelverket for rester av plantevernmidler, men er fastsatt i andre regelverk (barnematdirektivet). I 2011 skal fjørfekjøtt og lever analyseres, i 2012 og 2013 kumelk og svinekjøtt. Det skal også tas en prøve av økologiske produkter. En del analyser har vært ansatt som frivillige i 2011, men unnlater man å foreta dem skal det begrunnes med en kost-/nytteanalyse. Resultatene skal rapporteres innen henholdsvis 31. august 2012, 2013 og 2014.
Merknader
Rettsakten må innlemmes i norsk rett ved forskrift. Da rettsakten kun retter seg mot myndighetene, anser Mattilsynet det som unødvendig å sende den på høring.
Administrative og økonomiske konsekvenser
Rettsakten er en videreføring av tidligere års program. Det vil derfor ikke føre til økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning å implementere den.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Fordi Norge ikke står på oversikten i forordningens vedlegg II over hvor mange prøver hvert medlemsland skal ta av det enkelte næringsmiddel, må det utformes en tilpasningstekst som tilsier at Norge skal ta like mange prøver som de minste medlemslandene, det vil si tolv for hver "single residue"-metode som benyttes og femten for hver "multi residue"-metode. Mattilsynet foreslår derfor følgende tilpasningstekst til rettsakten:
"The provisions of the Regulation shall, for the purposes of this Agreement, be read with the following adaptation:
In Annex II the following shall be added:
NO 12 (*)
15 (**)"
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 12. oktober 2010 og skal tre i kraft 1. januar 2011. Den er under vurderig i EØS/EFTA-landene.