Kommisjonsforordning (EU) 2024/3171 av 18. desember 2024 om endring av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1445/2007 når det gjelder listen over basisgrupper til anvendelse i forbindelse med kjøpekraftpariteter
Europeisk statistikk: endringsbestemmelser om kjøpekraftpariteter
EØS-notat offentliggjort 28.1.2025
Tidligere
- Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 27.3.2024 med tilbakemeldingsfrist 24.4.2024
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 23.8.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 31.12.2024
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.1.2025)
Sammendrag av innhold
Kommisjonsforordningen endrer de grunnleggende kategoriene som skal brukes i beregningen av kjøpekraftspariteter, slik at de blir i samsvar med den oppdaterte internasjonale standarden for klassifisering av individuelt konsum etter formål (COICOP 2018).
De grunnleggende kategoriene er det laveste aggregeringsnivået for poster i fordelingen av bruttonasjonalprodukt (BNP) som det beregnes kjøpekraftspariteter for. Den nye listen med grunnleggende kategorier er gitt i vedlegget til kommisjonsforordningen. Endringene skal tre i kraft fra 1. september 2025.
Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1445/2007 om fastsettelse av felles regler for framlegging av grunnleggende opplysninger om kjøpekraftspariteter, som endres med denne kommisjonsforordningen, er innlemmet i EØS-avtalen vedlegg XXI (Statistikk).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Norge ved Statistisk sentralbyrå har deltatt i arbeidet med utformingen av forordningen. Forordningen vil bli gjennomført i norsk rett i forskrift til statistikkloven.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen har administrative og økonomiske konsekvenser som må dekkes innenfor budsjettene til Statistisk sentralbyrå med eventuell tilleggsfinansiering fra EU-tilskudd eller markedsoppdrag.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Statistisk sentralbyrå som finner den relevant og akseptabel.
Vurdering
Andre opplysninger
Forordningen behandles i henhold til hurtigprosedyren.
Status
Forordningen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.