Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/520 av 20. mars 2025 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2018/1048 med hensyn til bruk av ytelsesbaserte navigasjonsspesifikasjoner for luftfartsoperasjoner som gjennomføres over havområder
Felleseuropeiske krav til utnyttelse av luftrommet og prosedyrer for ytelsesbasert navigasjon: endringsbestemmelser
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 21.3.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.5.2025)
Sammendrag av innhold
Forordningen endrer gjennomføringsforordning (EU) 2018/1048 om ytelsesbasert navigasjon (PBN) ved å åpne for bruk av RNAV 10 og RNP 4 spesifikasjoner i oversjøiske og fjerntliggende kontinentalt luftrom. Endringen er begrunnet med at RNAV 5 – som ellers benyttes i det felles europeiske luftrom (SES) – ikke er egnet i slike miljøer på grunn av kravene til navigasjonsfunksjonalitet ved funksjonssvikt. De nye spesifikasjonene er utarbeidet av ICAO og gir bedre samsvar med operasjonelle behov og sikkerhet (RMT.0682).
Forordningen justerer også bestemmelser om bruk av RNP 1 ved standard innflyvnings- og avgangsruter (SID/STAR), med åpning for spesifikke funksjoner som radius to fix (RF) og høydebegrensninger ved behov.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen innebærer en tilpasning av eksisterende krav til bruk av PBN-spesifikasjoner i deler av luftrommet der RNAV 5 ikke er egnet. Norge har allerede erfaring med bruk av RNAV 10 og RNP 4 i kontrollert oversjøisk luftrom. Endringene forventes ikke å kreve vesentlige tekniske eller administrative tilpasninger utover oppdatering av prosedyrer hos lufttrafikktjenesteytere.
Forordningen vurderes å være EØS-relevant og akseptabel. Endringene må gjennomføres i norsk rett ved endring av forskrift 6. juni 2013 nr. 583 om krav til ytelsesbasert navigasjon for ytere av lufttrafikksrtyrings- og flysikringstjenester (ATM/ANS) og flyplassoperatører.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringene i PBN-forordningen får betydning for tjenesteyter og luftfartøyoperatører. De vurderes å få slike økonomiske og administrative konsekvenser for aktørene at de kan håndteres innenfor deres vanlige operasjoner og budsjetter.
Vurdering
Luftfartstilsynet finner forslaget til rettsakt EØS-relevant og akseptabelt. Endringene medfører behov for forskriftendring for innføring i norsk rett.
Status
Forordningen ble vedtatt av kommisjonen 20. mars 2025, og fikk virkning i EU 20 dager etter, 10. april 2025.
Utkast til regelverket var publisert som Opinion 03/2024. Luftfartstilsynet informerte markedet om forslaget gjennom informasjon på våre nettsider. Det har ikke kommet noen innspill til Luftfartstilsynet i etterkant av denne høringen.
Regelverksforslaget ble drøftet med medlemslandene i EASA-komiteen, og Norge har deltatt i konsultasjonene.