Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1333 av 29. juni 2023 om godkjenning av et preparat av endo-1,3(4)-betaglukanase framstilt av Aspergillus fijiensis CBS 589.94 som tilsetningsstoff i fôr til slaktekyllinger og avvente smågriser (innehaver av godkjenningen: DSM Nutritional Products Ltd, representert ved DSM Nutritional Products Sp. z o.o.), om endring av forordning (EU) nr. 1811/2005 og om oppheving av forordning (EU) nr. 1259/2004
Fornyet godkjenning av endo-1,3(4)-beta-glukanase som fôrtilsetningsstoff
Norsk forskrift kunngjort 12.12.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 10.10.2023
- EØS-komitebeslutning 8.12.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.1.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder re-godkjenning av enzymet endo-1,3(4)-beta-glucanase produsert ved hjelp av Aspergillus fijiensis (CBS 589.94) som avlteknisk tilsetningsstoff (fordøyelsesforbedrende middel) i fôr til slaktekylling og avvent smågris. Tilsetningsstoffene var godkjent etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC) og er nå godkjent etter nytt regelverk (forord. (EU) 1831/2003). EFSA vurderer tilsetningsstoffet som trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. Tilsetningsstoffet har også effekt over minsteinnhold på 10 FBG/kg fôr.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.