Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/262 av 17. januar 2024 om fornyelse av godkjenningen av et preparat av endo-1,4-beta-glukanase framstilt av Trichoderma citrinoviride IMI 360748 som tilsetningsstoff i fôr til slaktekyllinger, mindre utbredte fjørfearter ment for slakt og avvente smågriser, godkjenning av dette preparatet tilsetningsstoff i fôr til slaktekalkuner, alle fjørfearter som fôres opp for eggproduksjon eller avl, prydfugler og spedgris (innehaver av odkjenningen: Huvepharma NV) og endring av gjennomføringsforordning (EU) 2015/2305
Fornyet godkjenning av Trichoderma citrinoviride IMI 360748 som tilsetningsstoff i fôrvarer
Norsk forskrift kunngjort 15.7.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 9.1.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 18.1.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 15.5.2024
- EØS-komitebeslutning 5.7.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.8.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder fornyet godkjenning av et preparat bestående av enzymet endo-1,4-beta-glucanase produsert ved hjelp av Trichoderma citrinoviride (IMI 360748) som avlteknisk tilsetningsstoff (fordøyelsesforbedrende middel) i fôr til slaktekylling, mindre fjørfearter til slakt og avvent smågris, og godkjenning til slaktekalkun, alle fjørfe oppfôret til egglegging eller avl, prydfugler og diende smågris. European Food Safety Authority (EFSA) vurderer at preparatet fortsatt er trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. Ved fornyet godkjenning er det ikke nødvendig å demonstrere effekt. Det er gitt ulike minsteinnhold for effekt for de ulike dyrekategoriene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.