Gjenoppretting og avvikling av sentrale motparter: tekniske standarder for skriftlige ordninger og prosedyrer for krisehåndteringskollegienes virkemåte
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 19.7.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 21.6.2023
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.7.2023)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) 2021/23 gjelder gjenoppretting og avvikling av sentrale motparter. Dersom en sentral motpart skal avvikles, skal avviklingsmyndigheten opprette et kollegium der berørte tilsynsmyndigheter kan delta. Kommisjonsforordning (EU) 2023/1192 inneholder saksbehandlingsregler for slike kollegier. Den stiller krav til dokumentasjon som blant annet skal gjelde oppgaver, kommunikasjon, stemmerettsregler med mer. Forordningen regulerer også informasjonsutveksling i kollegiet og kontakt med den aktuelle sentrale motparten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Kommisjonsforordningen vil bli tatt inn i en forskrift når den er gjort til del av EØS-avtalen. Den kan ikke inntas før forordning (EU) 2021/23 er innlemmet i EØS-avtalen. Det bør vurderes en materiell tilpasning til artikkel 32 bokstav j i forordningen slik at medlemmer som har stemmerett i avviklingskollegiet, kan bringe omstridte saker som nevnt i bestemmelsen inn for EFTAs overvåkingsorgan i stedet for ESMA for så vidt gjelder sentrale motparter med tillatelse i et EØS/EFTA-land.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Det er ingen norske sentrale motparter, men flere tilbyr clearingtjenester i Norge, slik at Finanstilsynet kan bli berørt ved en eventuell avvikling.
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet finner forordningen EØS-relevant og akseptabel.
Status
Forordningen trådte i kraft i EU 11. juli 2023. Den er ikke innlemmet i EØS-avtalen ennå.