Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/1615 av 3. mai 2023 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/23 med hensyn til tekniske reguleringsstandarder som spesifiserer under hvilke forhold kompensasjon, kontantekvivalenter til slik kompensasjon eller eventuelle inntekter som skal betales i henhold til artikkel 63 nr. 1 i nevnte forordning skal videreformidles til klienter og indirekte oppdragsgivere og under hvilke vilkår videreformidling skal anses som forholdsmessig
Gjenoppretting og avvikling av sentrale motparter: utfyllende bestemmelser
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 2.10.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 9.8.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.9.2023)
Sammendrag av innhold
Kommisjonsforordning (EU) 2023/1615 er utfyllende regelverk til forordning (EU) 2021/23 som gjelder gjenoppretting og avvikling av sentrale motparter (CCPRRR). Forordningen krever at kontraktsmessige ordninger som gjør det mulig for clearingmedcllemmer å overføre de negative konsekvensene av gjenopprettingsverktøy til sine kunder, også skal omfatte kundenes rett til enhver godtgjørelse eller kompensasjon som clearingmedlemmer mottar. Kommisjonsforordningen innfører regler for å sikre en likeverdig og forholdsmessig fordeling av tilbakebetaling til de berørte brukerne av clearingtjenestene. Tilbakebetaling bør fordeles på en rettferdig og ikke-diskriminerende måte til alle brukere av clearingtjenstene som har gitt kvalifiserende bidrag.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Verken CCPRRR eller kommisjonsforordningen er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen. Når det skjer, vil de gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i lov eller forskrift. Det innebærer at det i lov/forskrift tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som lov/forskrift med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Det er ingen norske sentrale motparter, men flere tilbyr clearingtjenester i Norge. Norske foretak kan derfor bli berørt hvis en sentral motpart underkastes gjenopprettingstiltak.
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet finner kommisjonsforordningen EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Finanstilsynet har vurdert rettsakten som relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og trådte i kraft 29. august 2023. Rettsakten er til vurdering for innlemmelse i EØS-avtalen hos EØS/EFTA-landene. Rettsakten kan ikke tre i kraft i EØS-avtalen før CCPRRR er inntatt og i kraft.