Gjødselforordningen 2019: endringsbestemmelser om produkter som inneholder EU-gjødselprodukter som inneholder hemmende forbindelser og etterbehandling av biorester
Norsk forskrift kunngjort 3.4.2024
Tidligere
- EØS-komitebeslutning 28.4.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
- EØS-komitebeslutningen trer i kraft 21.12.2023 som følge av oppfyllelse av forfatningsrettslige krav av EØS-komitebeslutning om tilknyttet rettsakt.
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.11.2022)
Sammendrag av innhold
Det er foreslått flere endringer i vedleggene til den ny EU-gjødselvareforordningen, forordning (EU) 2019/1009. Endringene gjøres i hovedsak fordi det er oppdaget utilsiktede hindringer eller uoverensstemmelser med andre regelverk. Endringene som foreslås er:
• Krav til Reach registrering av polymerer i gjødselvarer overlates til Reach regelverket å innføre.
• Krav til Reach registrering av magensium fjernes.
• Klargjøring av bruk av ordet hemmere og krav til effektivitet og merking av gjødselvarer med hemmere
• Utvidelse til å omfatte etterbehandling av biorest med deling i en flytande og en fast fraksjon.
• Grenseverdien for ndl-PCB i EU-gjødselvarer med pyrolyse- eller forgasningsmaterialer fjernes, da det følger av forordning (EU) 2019/2021 at PCB ikke skal forekomme i stoffer eller blandinger som omsettes i EU
Reach står for Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals. Reach er en EU-forordning ((EF) nr. 1907/2006) som i Norge er gjennomført i Reach-forskriften.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forutsatt at den nye EU-gjødselvareforordningen blir implementert, vil denne forordningen føre til en endring i forskrift om EU-gjødselvarer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige negative økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, næringen og forbrukere utover det som er beskrevet for forordning (EU) 2019/1009.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet vurderer forordningen som EØS-relevant og akseptabel forutsatt at den nye EU-gjødselvareforordningen implementeres.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.