Godkjenning av 6-fytase som fôrtilsetning til fjærkre og griser
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 8.2.2013
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.2.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av et enzympreparat, 6-fytase, som fôrtilsetningsstoff til flere dyrearter. Det er framstilt ved hjelp av en genmodifisert stamme av Aspergilus oryzae (DSM 22594). Preparatet er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer og den funksjonelle gruppen Fordøyelsesfremmende stoffer. Preparatet er vurdert av European Food Safety Authority, EFSA, som finner det trygt i bruk, og at det har effekt ved å øke utnyttelsen av fosfor i fôr hos alle dyrearter. Videre er det satt en minste grense for innhold i fullfôr for at preparatet skal ha ønsket effekt. Grenseverdien er 1 000 FYT/kg i fôr til avlspurker og 500 FYT/kg til de andre. (FYT er uttrykk for enzymaktivitet). Anbefalt dosering er også angitt. 6-fytasen bør brukes i fôr som inneholder over 0,23% fytinbundet fosfor. Det foreligger analysemetode for enzymet. Godkjenningen har varighet fram til 9. oktober 2022. Den er gitt i samsvar med vedtak i EU-kommisjonens faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Rettsakten medfører endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet, da mange tilsvarende preparater allerede er godkjent og i bruk. Fôrindustrien får enda et fytasepreparat å velge blant. Da dette enzymet kan brukes i fôr til flere dyrearter, kan det føre til kostnadssparing hos fôrindustrien, da ett preparat har flere formål. Hvorvidt industrien ønsker å ta det i bruk, avhenger av praktiske og økonomiske forhold hos den enkelte virksomhet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og innlemmet i EØS-avtalen.