Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2647 av 28. november 2023 om godkjenning av preparatet av Bacillus subtilis DSM 5750 og Bacillus paralicheniformis DSM 5749 som tilsetningsstoff i fôr til slaktekalver, lam ment for avl og slakt og mindre utbredte drøvtyggerarter ment for avl og slakt, og om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2308 med hensyn til vilkårene for godkjenning av dette preparatet for spedgris (innehaver av godkjenningen: Chr. Hansen A/S)
Godkjenning av Bacillus subtilis DSM 5750 og Bacillus paralicheniformis DSM 5749 som tilsetningsstoff i fôrvarer
Norsk forskrift kunngjort 10.4.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 29.11.2023
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 7.2.2024
- EØS-komitebeslutning 15.3.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.6.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av utvidet bruk av et preparat bestående av Bacillus subtilis (DSM 5750) og Bacillus paralicheniformis (DSM 5749) som alvteknisk tilsetningsstoff (middel som forbedrer tarmfloraen). Preparatet er fra tidligere godkjent for bruk i fôr og drikkevann til diende smågris i forordning (EU) 2017/2308. Godkjenningen utvides nå til også å gjelde for bruk i fôr og drikkevann til kalver til slakt, lam til slakt og avl, og mindre drøvtyggerarter til slakt. European Food Safety Authority (EFSA) vurderer bruk til de nye dyrekategoriene som trygg for dyrehelse, folkehelse og miljø. Preparatet har også effekt over gitt minsteinnhold.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.